Spänningarna ökar efter anklagelsen mot Ukraina

1:09 min

Spänningen har i dag ökat runt Krim efter att Ryssland anklagat Ukraina för att försöka skicka in sabotagegrupper på halvön.

Ryska UD har hotat med motåtgärder och i Ukraina har militären försatts i högsta beredskap.

Rysk tv har i dag visat förhör med vad man hävdar är en ukrainsk sabotör. Vid två tillfällen i helgen, säger man, ska ukrainska sabotörsgrupper utrustade med vapen och sprängmedel ha försökt infiltrera Krimhalvön som ockuperats av Ryssland, två ryska soldater ska då ha dödats.

Ukraina hävdar att allt är uppdiktat och att Ryssland i själva verket söker ett skäl att slå till militärt.

Men i Moskva vidhåller man sin version, president Putins säkerhetsråd sammanträdde i dag för att diskutera läget och utrikesdepartementet hotade med motåtgärder mot Ukraina, oklart vad.

På den ukrainska sidan sammankallade president Petro Porosjenko sina främsta militärledare och landets krigsmakt har försatts i högsta beredskap inför hotet om eventuella ryska väpnade aktioner. Västalliansen Nato har också reagerat och sagt att man ser med oro på den ökande spänningen.

FN:s säkerhetsråd diskuterar i dag det hotfulla läget men inget har ännu kommit ut om vad som sagts, på grund av ämnets känslighet så äger mötet rum bakom stängda dörrar.