Indonesien: Hårdnande klimat för hbtq-personer

1:38 min

Homo-, bi-, och transpersoner har kunnat leva förhållandevis öppet i Indonesien, men det är nu på väg att förändras mycket snabbt. De senaste månadernas hatiska retorik saknar motstycke i modern inodonesisk historia, konstaterar människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Allt började i januari, då ministern för högre utbildning, Muhammed Nasir, gick ut och propagerade för att studentorganisationer för hbtq-personer skulle stängas ute från landets universitet.

Sedan följde en lavin av hatiska uttalanden från ministrar, myndigheter och intresseorganisationer, där homosexualitet pekades ut som en sjukdom och hbtq-aktivism sas vara farligare än en atombomb för samhället. Och i landets konstitutionsdomstol pågår just nu en process där flera intressegrupper försöker göra homosexualitet olagligt.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) konstaterar att den indonesiska regeringens ovilja att förvara hbtq-personers rättigheter har bidragit till det hårda klimatet. Dessutom har hårdföra islamistiska organisationer, som alltid har varit emot homosexualitet, plötsligt fått nytt spelrum.

HRW har intervjuat en lång rad homo-, bi-, och transpersoner som vittnar om hur motsättningarna nu skärps mellan familjemedlemmar och grannar, hur de utsätts för våld, trakasserier och dödshot.

En av de som berörs är Christina. Hon håller sin homosexualitet hemlig, och berättar för brittiska BBC om sin rädsla.

– Om mina grannar får reda på att jag är homosexuell kommer jag att slängas ut ur mitt hem och skämmas ut offentligt. Situationen har blivit mycket värre i Indonesien.