Ensamkommande försvinner från Italien

2:11 min

Flera tusen av de ensamkommande barn och unga som kommit till Italien över Medelhavet har försvunnit. Hjälporganisationer tror att många lämnat Italien för att ta sig norrut i Europa för att få ett jobb. Men de befarar också att vissa utsatts för brott.

Vi tror att många åker till släktingar i Tyskland, Norge eller Sverige. Där tror de att de kommer få lättare att hitta jobb, säger Valentina Calí som är ansvarig på Caritas hjälpcenter i Catania på Sicilien.

Valentina Calí driver ett hjälpcenter där 400 behövande äter mat varje dag. Hon träffar ensamkommande barn och unga, framförallt från Eritrea, när de kommer hit på middag. Men ofta försvinner de snabbt.

Enligt en ny rapport från det italienska inrikesministeriet handlar det om flera tusen minderåriga som försvunnit sedan 2014. En kväll när det är dags för middag på asylboendet dyker de bara inte upp.

Valentina Calí på Caritas ser en stor risk för att de blir utnyttjade som arbetskraft med usla villkor och tvång. Och hon menar att framförallt tjejerna löper stor risk att hamna i prostitution.

På andra sidan tågstationen, på strandpromenaden spelar några killar fotboll. De har flytt över Medelhavet och kommer från olika länder i Västafrika.

– Jag kom för att börja leva. Och för att hjälpa mina föräldrar som lider i Afrika, säger killen som vill att jag kallar honom Muhammed.

Han är från Gambia. Han har varit här sedan i mitten på juni. Många av hans kompisar har stuckit till Tyskland.

Killarna på strandpromenaden säger sig inte ha hört om att kriminella skulle ha utnyttjat några minderåriga flyktingar. Samtidigt är det tydligt att de är jätterädda för att prata om något som kan innebära problem.

Muhammed skulle själv gärna åka till Tyskland för att hitta ett jobb. Men jag har inget att åka för, det kostar pengar att ta sig dit, säger han.