Clinton lovar inga skattesänkningar utan fler jobb

1:09 min

I USA har båda presidentkandidaterna nu lagt fram sina ekonomiska strategier inför valet. De slåss framför allt om den vita arbetarklass som tycker sig ha förlorat på de internationella handelsavtal som USA ingått.

När demokraternas Hillary Clinton i går talade i delstaten Michigan lovade hon motsätta sig det planerade partnerskapet TTP, Trans-Pacific Partnership.

– Jag kommer att stoppa alla handelsavtal som tar död på amerikanska jobb inklusive TPP, och det kommer jag att stå fast vid som president, lovade Hillary Clinton.

Hon har tidigare varit en anhängare av just detta avtal, precis som president Obama fortfarande är, men kampen – först mot Bernie Sanders och nu Donald Trump – om de många frihandelsskeptiska väljarna har fått henne att göra en u-sväng om TTP.

När Donald Trump häromdagen för första gången presenterade sin ekonomiska politik var skattesänkningar i fokus. Hillary Clinton avfärdade hans förslag som skräddarsydda för de redan rika. Hennes löfte till väljarna var i stället bland annat billigare barnomsorg och jobbskapande satsningar på Infrastruktur och grön energi.

Hillary Clintons löfte till väljarna var i stället billigare barnomsorg och jobbskapande satsningar på infrastruktur och grön energi.

Hillary Clinton anklagade också sin motståndare för att vilja genomför avregleringar av finansmarknaden och lovade själv mer, inte mindre regler för att skydda vanliga människors ekonomi. Dessutom lovade hon barnomsorg som alla har råd med och jobbskapande satsningar på infrastruktur och grön energi.

– Miljoner jobb kommer skapas i det land som blir århundrades supermakt när det gäller miljövänlig energi – jag hoppas att det blir USA, sa Hillary Clinton.