Östergötland

Mikroplast stort miljöhot i Vättern

1:24 min

Mikroplast är ett stort miljöhot för Vättern. På flera håll har upp till tio plastkulor per kubikmeter uppmätts i vattnet och det är ungefär lika mycket som i Östersjön, Mexikanska golfen och Kaliforniens västkust. 

Utvecklingen oroar Måns Lindell, limnolog på Vätternvårdsförbundet:

– Det är inte alls bra för energin i sjön att det finns plastkulor där. Men jag tror också att allmänheten måste vara mer uppmärksamma på att det man använder i sina hushåll hamnar någonstans och där kan man göra ett konsumentval, säger Lindell.

Mikroplast är små, små plastpartiklar, som vanligtvis är mindre än 5 millimeter stora. De sprids till vatten via olika vattendrag och de kan på sikt skapa stora miljöproblem, enligt Vätternvårdsförbundet som nyligen gjort mätningar i Vättern.

I södra delen av Vättern finns drygt tio så kallade plastkulor per kubikmeter, vilket är i nivå med hur det ser ut i betydligt större sjöar i världen. I norra sidan är nivån lägre, drygt en plastkula per kubikmeter.

– Det som är mest överraskande är att de tal vi får från Vättern är på ungefär samma nivå som i Östersjön, Mexikanska golfen eller Kaliforniens västkust. Att det skulle vara på den nivån är för mig förvånande, säger Måns Lindell.