Taxiförare i London språktestas

1:40 min

Från oktober måste alla nya taxiförare i London som inte kommer från ett engelsktalande land genomgå ett språktest. Det kommer försvåra för invandrare att köra taxi, säger kritiker.

– Jag har jobbat hårt för att få köra taxi och så borde det vara för alla som vill bli förare, säger David.

Han syftar på de omfattande taxiprov som redan i dag krävs för att liksom han gör få köra de klassiska svarta taxibilarna som har blivit en symbol för London och Storbritannien.

Men samma höga krav ställs inte på friåkare. Och frågan om språktester har blottat den strid som finns mellan de olika kategorierna taxiförare i huvudstaden.

– Att vara taxiförare handlar inte alltid om att köra från punkt a till punkt b, man måste kunna svara på alla möjliga frågor, säger chauffören Michael som väntar på att trafikljuset ska slå om till grönt.

Det nya språktestet som kostar 200 pund att anmäla sig till kommer bland annat kräva att de aspirerande förarna kan skriva en uppsats. Enligt taxiföraren Michael är det inte ett problem att det kommer bli svårare för vissa förare få taxitillstånd.

– Nej, det kommer att bli mer professionellt.

Beslutet om språktester har framförallt väckt ilska hos det appbaserade taxiföretaget Uber som menar att deras förare kommer drabbas hårdast av de nya reglerna. Företaget som inte ställer några större krav på sina förare har rört upp känslor i branschen.

Kritiker menar att företaget drar ner kvaliteten på kåren. Ubers vd i Storbritannien, Tom Elvige, har uppmanat sina kunder till protest och kräver att Londons borgmästare lägger ner planerna på spPråktestet.