Tyskland rekryterar EU-medborgare till landets armé

1:45 min

Tyskland öppnar nu för att rekrytera utländska EU-medborgare till landets armé. Bakgrunden är att det behövs mer personal för att klara det växande antalet utlandsinsatser, samtidigt som en utökad roll för militären vid inrikes katastrofer också diskuteras.

"Den tyska armén är en frivilligarmé, alla som ingår i den har själva valt det, och i framtiden kan det också gälla för andra EU-medborgare", säger förbundsdagens försvarsutredare Hans-Peter Bartels, i en intervju med mediebolaget Deutsche Welle.

Den tyska armén har debatterats hett efter sommarens våldsdåd, då många CSU- och CDU-politiker, däribland förbundskansler Angela Merkel, velat öppna för att kunna använda armén vid terrorattacker.

Socialdemokraterna motsätter sig det, men är öppna för att armén kan hjälpa till vid naturkatastrofer.

Tidigare i sommar presenterade också försvarsministern Ursula von der Leyen en ny säkerhetspolitisk strategi som innebär en ökad roll för Tyskland i militära insatser utomlands i Natos regi.

Enligt det tyska försvarsministeriet ser man rekryteringen av andra EU-medborgare som en viktig del i EU-integrationen och vill också sända en signal om vikten av ett försvarssamarbete inom EU.

Enligt Förbundsdagens försvarsutredare måste det dock att vara ett krav att kunna tyska, och medborgare i EU-länder med allmän värnplikt kommer inte kunna ingå i den tyska armén.