Rädsla bland muslimer i Queens

2:34 min

Fortfarande har ingen gripits efter mordet på en imam och hans assistent, i stadsdelen Queens i New York i helgen. Och i området där dådet skedde är de boende oroliga idag.

Azmo Hussain tillhör den mördade imamens församling.

– Kanske tror de, att om de dödar imamen lyckas de fördriva hela gruppen, säger Azmo Hussain. Det brukade vara tryggt här och det har bott muslimer här i 50-70 år men nu känns det inte säkert längre, säger han.

Den lilla moskén i Ozone Park i den sydöstra delen av Queens ligger bara ett par kvarter från där imamen Maulama Akonjee och hans assistent Thara Uddin sköts ihjäl på öppen gata mitt på dagen lokal tid i lördags.

Azmo Hussain är en av alla de som samlats här för en bönestund till minne av de mördade. Han, som de flesta andra jag pratar med här, är rädda idag.

Och enligt honom råder det ingen tvekan om att det rör sig om ett hatbrott riktat mot en muslimer.

På en film från en övervakningskamera kan man se hur mördaren går upp bakom männen och skjuter dem i huvudet från nära håll för att sedan, utan brådska, gå där ifrån.

Polisen har ännu inte uppgivit något misstänkt motiv men New York-polisens speciella hatbrottsgrupp utreder mordet.

Även Aktar Miah som tillhör församlingen tror mordet var ett hatbrott. Och han berättar hur moskébesökarna för drygt en vecka sedan blev attackerade av flera unga män efter en gudstjänst.

– Det kom fyra fem personer som började knuffas och bråka här utanför, säger Miah.

Hatbrotten mot muslimer här har ökat efter terrordåden i Paris förra året och flera av dem som jag pratar med menar att den republikanske presidentkandidaten Donald Trumps uttalanden om muslimer under valkampanjen har underblåst antimuslimska stämningar.

Och lokalpolitikern demokraten Daneek Miller menar att samhället nu måste stötta muslimerna i landet.

– Vi får inte hålla tillbaka nu när muslimer här dagligen får höra negativa saker. Det finns en förväntan om att det minsta samhället ska göra är erkänna deras bidrag till samhället här, säger han.

Och Aktar Miah kan inte förstå hur någon velat imamen något illa. Han beskriver honom som fridfull man som predikade ett budskap om fred.