Få livescener för lokala artister

1:02 min

Den mindre livemusiken i Västmanland har det tufft då det saknas ställen att spela på. En bild som delas av det lokala bandet, Comminor.

I helgen släppte Studiefrämjandet, Livemusik Sverige och Moks en rapport i samband med musikfestivalen Way out west. Där pekar de på att möjligheterna att slå igenom som ung och oetablerad musiker är svår, framförallt för att det saknas ställen att spela på, och att det här skapar en negativ spiral som försvårar för popmusiken.

Scenerna har försvunnit och det finns en stor besvikelse runt det.

Rapporten kallar man "Vi fortsätter spela popmusik, men vi håller på att dö". Där pekar man också på att popmusik inte får samma status när kommunala budgetar ska läggas som andra kulturformer kanske får.

– Just mellanledet är väldigt svårt att hantera då det inte finns tillräckligt med speltillfällen. Att ta sig från amatörnivå till en professionell nivå är stentufft, säger Mats Stackbom, chef för sektionerna musik, kultur och media på Studiefrämjandet Västmanland.

Västeråsbandet Comminor känner igen sig i problematik och säger att musikscenen i länet ändrats de senaste åren.

– Det känns som att det varit en nedgående kurva. Scenerna har försvunnit och det finns en stor besvikelse runt det, säger Viktor Holm som är medlem i Comminor.