Allt fler tar lån med hög ränta

1:48 min

Allt fler lånar pengar hos banker med hög ränta. Utlåningen hos bolag som Bluestep, Svea Ekonomi och Marginalen steg med uppemot 18 procent förra året, skriver Svenska Dagbladet. Hos Finansinspektionen är man orolig för att många ska hamna hos Kronofogden.

Nu ska marknaden granskas.

– Vi kommer att kartlägga hela marknaden för konsumtionskrediter. Syftet är att få en bättre bild av hur marknaden ser ut, men också av hur man ger och hanterar konsumtionskrediter, säger Malin Omberg, områdeschef för konsumentskydd på Finansinspektionen.

Det är högt tryck hos banker som ger konsumtionslån, visar en genomgång av Svenska Dagbladet. Resultaten hos lånebolagen stiger stadigt, liksom utlåningen till allmänheten. Hos Bluestep, Svea Ekonomi och Marginalen Bank steg utlåningen med upp till 18 procent i fjol.

Peter Gertman är finanschef på Bluestep:

– Det går bra för Bluestep. Vi har haft en god efterfrågan, speciellt under våren. Det har varit en god utlåningsutveckling under året hittills.

Räntan som kunder får betala för privatlån hos bankerna är i många fall skyhög.

– Vår huvudfrukt är bolån. Sedan har vi också privatlån, och där kan räntorna gå så högt upp som till 28 procent, även om det är väldigt ovanligt, säger Peter Gertman.

Många av lånebolagen skyltar med hur enkelt det är att få ett konsumtionslån. Målgruppen är ofta personer med redan svag ekonomi. Malin Omberg på Finansinspektionen ser att vissa beviljas lån trots att de inte borde få det.

– Risken är att man inte har ordning och reda på kreditprövningen. Det är den största risken för konsumenter: Att man helt enkelt får en kredit fast man inte har förmågan att betala tillbaka den. Om man brister där hamnar allt fler i ekonomiska problem, säger hon.

Men enligt Peter Gertman på Bluestep är den risken liten.

– Då måste det ha tillstött någonting annat än som var känt när vi gjorde kreditprövningen, eftersom vi gör en kalkyl för att se att kunden har de inkomster som behövs. Jag tror att de allra flesta seriösa företag gör en seriös och noggrann kreditbedömning, säger han.