Fel skatt ger miljonkrav mot staten

1:51 min

Över ett dussin företag kräver nu staten på skadestånd för den så kallade tryckerimomsen. Följetongen om tryckerimomsen började med att staten tog ut miljarder i för mycket skatt från landets tryckerier.

– Det har gjorts fel på många händer här, säger advokat Bertil Hübinette som företräder några av de företag som kräver skadestånd av staten.

– Skatteverket har gjort fel och branschen gjorde fel, men trodde att den gjorde rätt. 

Under åren 2004 till 2007 tog staten ut för mycket moms från tryckerierna. Därför betalade staten tillbaka 3,3 miljarder kronor till tryckerierna.

Skatteverket räknade med att tryckerierna skulle skicka vidare till sina kunder, som ofta är förlag.

Därför krävde Skatteverket tryckeriernas kunder på pengar, eftersom de hade dragit av för mycket moms. Men tryckerierna har oftast behållit pengarna.

– I merparten av de fall som jag känner till har tryckerierna avböjt att betala tillbaka, säger Bertil Hübinette.

Till saken hör att många tryckerier och deras kunder, som ofta är förlag, var ekonomiskt pressade. Vilket inte blev bättre när de fick problem med tryckerimomsen.

Ett exempel är Stampen som ger ut Göteborgs-Posten och som befinner sig i rekonstruktion. Skulderna på grund av tryckerimomsen är i Stampens fall omkring 400 miljoner kronor.

Advokaten Bertil Hübinette och en grupp företag som han företräder anser att svenska staten har åsidosatt reglerna i EU-rätten:

– Därför är Sverige, som medlemsstat, ersättningsskyldigt, skadeståndsskyldigt, gentemot dem som har lidit skada.

De företag som Bertil Hübinette och hans kolleger företräder har vänt sig till justitiekanslern och kräver staten på drygt 42 miljoner kronor.

Ett besked kan komma under hösten. Om de lyckas få skadestånd kommer säkert många andra företag följa deras exempel och också kräva staten på skadestånd. Då kan det handla om miljarder.

– För många andra företag som också kommer att skicka krav till staten, om vi vinner framgång.