STUDIO ETT MÅNDAG 15 AUGUSTI

Skolor klarar inte krav på extra matte

12 min

Skolstarten närmar sig och många skolor kämpar in i det sista för att hitta behöriga lärare. Samtidigt utökas timplanen i matte - vilket fått lärare och rektorer att reagera.

- Detta var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Matz Nilsson, ordförande på Sveriges skolledarförbund.

Många rektorer frågar sig hur reformen ska kunna förverkligas eftersom det redan är svårt att leva upp till den tidigare timplanen.

Enligt Matz Nilsson, ordförande för Sveriges skolledarförbund, är många av hans medlemmar upprörda.

- Sällan har jag fått så många brev från rektorer: Nu får det vara nog. Vi kan inte få reformer i maj-juni som ska effektueras i augusti. Samtidigt med större lärarbrist än nånsin har andelen elever på kort tid ökat med 25 procent. Detta var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Nilsson.

Men enligt regeringen får inte lärarbristen hämma annan utveckling av skolans undervisning.   

- Och vi har inte genomfört den här lagändringen snabbare än någon annan. Det har varit känt sedan 2014. Jag har stor förståelse för att det är en utmaning, men problemet är inte att vi får fler mattetimmar.

Ute på skolorna är trots detta svårt att få den nya timplanen att gå ihop.

- 120 timmar är precis det jag vill ha. Jag är mattelärare. Men vi tvingas tunna ut den kvalitén vi har. Vi får jobba extra för andra som inte är behöriga. Vi skulle behöva 1000 extralärare förutom de som redan fattas. Det är inte rimligt, säger läraren Jacob Möllstam.