Insekter ska ge svar på om det finns tungmetaller

1:41 min

Den sedan 15 år tillbaka nedlagda Laisvallgruvan i Arjeplogs kommun påverkar fortfarande djurlivet. Ett unikt forskningsprojekt ska insekter ge svar på hur mycket tungmetaller som finns kvar i naturen.

– I sjönära fällor får vi betydligt fler flygande insekter än i fällor i skogen. Vi är intresserade av sjönära insekter då vi har en teori att bly som finns i vatten följer med insekterna upp på land, säger Johan Lidman som är doktorand vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

På flera platser, både nära där gruvan låg, och miltals ifrån fångar han insekter för att senare analysera hur mycket metaller, främst bly som finns i land och vattenlevande insekter.

1942 började gruvbolaget Boliden att bryta bly och zink i Laisvall. 2001 var malmen slut och gruvan lades ner och gruvområdet sanerades och området har återställts. Nu är Boliden intresserade av vad forskarna kommer fram till.

– De vill ha grunddata för att se vad som händer efter en gruvnedläggning, som en del i deras uppföljningsprogram efter nedläggningen, säger Johan Lidman.

Med hjälp av insekterna hoppas nu forskarna bland annat att få svar på hur länge efter en gruvnedläggning som naturen påverkas.

Den här typen av forskning är unik för landet. Liknande försök har gjorts i USA, men då på andra metaller än bly.