Byggstart för Östersjöhus på Skansen i höst

1:31 min

Skansen satsar på ett nytt kunskapscenter för att rädda Östersjön. Genom ett så kallat Östersjöhus ska främst skolbarn informeras om den allvarliga situationen med försurade bottnar och övergödning. Bakom projektet står bland annat Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.


Centret kommer att börja byggas i höst, berättar Skansenchef John Brattmyhr.

– När man har gått igenom det här ska man kunna känna att; vi ska kunna göra skillnad vi också, med enkla medel. Inte med pekpinnar utan med lust och glädje.

I Östersjöhuset får besökaren gå in i stora akvarier där fiskar som sill, torsk, gädda och abborre simmar.

– Vi vänder oss framförallt till högstadiet och gymnasiet när det gäller den pedagogiska delen. Där man kan göra labb-experiment och liknande, säger John Brattmyhr.

Runt östersjön bor det 90 miljoner människor och är världens mest förorenade hav. Iden bakom östersjöhuset kommer från ett samarbete mellan Skansen, Baltic Sea 2020, Sveriges Lantbruksuniversitet och Stockholms Universitet.

Nu avslöjar John Brattmyhr för P4-Stockholm att en hemlig privatperson har gått in med 30 miljoner i projektet. 

– Det är enastående i Sverige tror jag att någon skänker så mycket pengar till en kulturinstitution, bara för att han är besjälad, tror på den här saken och tycker att den är så viktig, säger John Brattmyhr.

Är det en känd person?

– Ja, han var väldigt känd, men nu svarar jag inte mer.

Bygget med en prislapp på ungefär 140 miljoner drar igång i november. Invigningen beräknas ske hösten 2018.