Ryska bombplan lyfter från Iran till Syrien

1:43 min

För första gången har ryska bombplan lyft från en flygbas utanför Syrien för att bomba terrorgruppen Islamiska staten, IS, i Syrien. Det meddelade ryska försvarsministeriet i ett uttalande i dag.

I ett uttalande som gick ut i ryska medier meddelade ryska försvarsministeriet att ryska bombplan lyfte från en flygbas i Iran under tisdagen. Tillkännagivandet markerar en betydande utveckling i Rysslands upptrappade militära insatser i Syrien, både mot terrorgruppen IS och rebellgrupper som strider mot Assadregeringens trupper.

Ryssland har aldrig tidigare använt ett annat lands territorium i Mellanöstern för att utföra militära operationer inne i Syrien, förutom just syriskt territorium.

Enligt uttalandet från ryska försvarsministeriet lyfte flera ryska bombplan från en flygbas i Iran, nära staden Hamadan, tidigare under tisdagen. Planen bombade terrorgruppen IS och al-Qaidas gren i Syrien, Nusrafronten, som nyligen bytt namn till Fath al-Sham, i provincerna Aleppo, Deir el-Zor och Idlib.

Relationen mellan Ryssland och Iran har stärkts de senaste månaderna. Mycket tack vare att sanktionerna mot Iran lyftes i början på året. Länderna slåss även på samma sida i Syrien, för att förhindra att Syriens president Bashar al-Assad förlorar makten.

Även Iran meddelade det nya samarbetet med Ryssland. Chefen för Irans nationella säkerhetsråd sa att Iran kommer att dela sina faciliteter med Ryssland i kriget mot terrorism i Syrien.

Tillkännagivandet kommer dagen efter det att Rysslands försvarsminister sade att man tillsammans med USA närmar sig en överenskommelse om Syrien. En amerikansk tjänsteman sa om samtalen med Ryssland att de fortfarande pågår men att en överenskommelse inte är nära.