Polisförbundet till attack mot rikspolischefen

13 min

Polisförbundet riktar hård kritik mot rikspolischef Dan Eliassons uttalande i tidningen Svensk polis. Där skriver rikspolischefen bland annat att de allra flesta poliser han mött vittnat om att polisens omdiskuterade ombildning sakta börjar kännas bättre.

– Jag tänkte att rikspolischefen måste vara tondöv. Det var min spontana reaktion. Det har varit en ganska upprörd diskussion i sociala medier bland våra medlemmar. Vi känner ju inte igen oss i den här bilden som Dan Eliasson beskriver och delar inte heller hans bild av att det börjar kännas bättre. Tvärtom märker vi att allt fler poliser har fått nog och man underkänner till och med den här nya organisationen, säger Anna Nellberg Dennis, vice ordförande i Polisförbundet.

Under rubriken "Vi klarade även denna sommar" i tidningen Svensk polis ger rikspolischef Dan Eliasson sin bild av polisens arbete under sommaren. Han skriver bland annat att trots att folk pratat om för lite bemanning har man lyckats dra runt verksamheten.

Han nämner också polisens ombildning, som var tänkt att leda till bland annat att polisen skulle komma närmare medborgarna, men som fått mycket kritik. Dan Eliasson skriver att de allra flesta kolleger han mött under sommaren vittnat om att ombildningen sakta börjar kännas bättre.

Men det är inte mycket i Dan Eliassons bild Polisförbundet känner igen. 

– Det är bilar som brinner, det kastas stenar. Att komma och säga att den här sommaren gick bra... Det är egentligen med guds försyn som den här sommaren har gått bra, om du frågar mig. Den undre gränsen är redan passerad, säger Anna Nellberg Dennis. 

Vad skulle ni vilja se och höra från Dan Eliasson?

– Att just erkänna det faktum att det här inte är bra. Vi behöver bli fler, vi behöver höja polisens löner så att vi kan rekrytera rätt människor till yrket och göra det attraktivt igen. Vi behöver också kunna behålla de erfarna poliser vi har så att de inte slutar. Vi behöver komma närmare människor, det är det vi är till för, säger Anna Nellberg Dennis.

Dan Eliasson säger att han förmodligen skulle formulerat sig annorlunda om han hade kunnat förutse reaktionerna:

– Mitt syfte är ju inte att provocera.

– Jag säger också klar och tydligt att vi hade kunnat göra mer om vi hade varit fler. Men vi måste ju också acceptera att de polisanställda måste ha semester.