STUDIO ETT TISDAG DEN 16 AUGUSTI

Rikspolischefens krönika upprör

14 min

Rikspolischef Dan Eliassons senaste krönika i Svensk Polis har väckt liv i den kritik som emellanåt varit hård mot honom.
- Jag trodde att jag gjorde det på ett sätt som skulle uppskattas, och det har uppskattats på sina håll, men en del har blivit irriterade över det jag skrev, säger Dan Eliasson i en intervju med Studio Ett.

I krönikan skriver rikspolischefen bland annat att de allra flesta poliser han mött vittnat om att polisens omdiskuterade ombildning sakta börjar kännas bättre. En krönika som nu alltså kritiseras, bland annat av polisförbundet. 

- Jag tänkte att rikspolischefen måste vara tondöv. Det var min spontana reaktion. Det har varit en ganska upprörd diskussion i sociala medier bland våra medlemmar. Vi känner ju inte igen oss i den här bilden som Dan Eliasson beskriver och delar inte heller hans bild av att det börjar kännas bättre. Tvärtom märker vi att allt fler poliser har fått nog och man underkänner till och med den här nya organisationen, säger Anna Nellberg Dennis, vice ordförande i Polisförbundet, till Ekot.

Dan Eliasson säger att han förstår kritiken.
- Jag förstår precis vad de menar, för vi pratar delvis om olika saker. Anna Nellberg Dennis pratar om ombildningen. Och det finns väldigt många åsikter inom polsorganisationen om denna, många tycker att  det går åt rätt håll, andra inte. Bilden är inte nattsvart, säger han.