Flera sexuella ofredanden på festivalen We are Stockholm

5:44 min

Det har gått en dag sedan festivalen We are Stockholm drog i gång och det har redan kommit in åtta anmälningar om sexuellt ofredande till polisen.

Förra årets festival, med 19 anmälningar om sexuellt ofredande, blev startskottet för debatten om ofredanden och övergrepp på musikfestivaler. Till årets upplaga har We Are Stockholm förstärkt bevakningen rejält.

– Vi är många utbildade vuxna i personalen, vi har både ordningsvakter, fältassistenter och frivilligorganisationer. Totalt är vi ungefär 150 stycken, säger Eva Widgren, projektansvarig för festivalen. 

Ändå räknar både arrangör och polis med att antalet anmälningar kommer att bli fler i år, då de uppmanat folk att anmäla.

Har ni verkligen gjort tillräckligt om ni räknar med fler anmälningar?

– Det finns ingen quick fix. Det går inte att lösa den här problematiken på ett år. Det här är ett samhällsproblem som finns på fler ställen än en festival, säger Eva Widgren.  

Bland festivalbesökarna är tankegångarna olika. Många känner sig trygga, men Charlotte Hedberg som har besökt festivalen flera gånger, är alltid beredd på att något kan hända.

– Man blir rädd och man är beredd på att springa. Man kanske får blickar eller så rör någon vid en som man inte tycker ska röra vid en, säger hon.

För att ändå kunna roa sig på festivalen har Charlotte Hedberg valt att anpassa sig på flera sätt. 

– Jag är alltid nåbar på telefonen ifall något skulle ske, jag ser till att alltid ha kompisar runt omkring mig. Jag är beredd att skrika eller försvara mig när det kommer till sexuella trakasserier. 

Även när det kommer till klädsel har hon gjort medvetna anpassningar.

– Jag har heltäckande kläder, lång tröja och visar inte så mycket hud, säger Charlotte Hedberg.