Geasserádio

Sjukdom gör älg och ren "dementa"

3:58 min

I Norge har såväl älg som vildren drabbats av sjukdomen - nu startar en allmän övervakning av hjortdjur i Sverige.

Sjukdomen CWD, chronic wasting disease, drabbar bara hjortdjur som ren och älg. I norska Sør-Trøndelag har både älgar och en vildren smittats av sjukdomen, vars symptom bland annat nedsätter hjärnfunktionen hos det drabbade djuret.

– Djuret magrar av, det kan stå och dregla mycket, det dricker och kissar mycket och blir vingligt. Det är för att hjärnan blir förstörd långsamt och då blir de som dementa, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt SVA.

Sjukdomen är känd i Nordamerika sedan decennier tillbaka, men där har den inte drabbat ren. Varifrån smittan i Norge har uppkommit är inte klarlagt idag.

– De försöker norrmännen ta reda på, det vet de inte. Såna här sjukdomar kan uppstå spontant genom mutationer, men då är det väldigt gamla djur som drabbas. Det här var ett ungt, vuxet djur, säger Ågren.

Från SVA håller man nu koll på smittan, och under Svenska Samernas Riksförbunds konferens i Stockholm idag informerades samebyarnas ordförande om smittan. 

– I Sverige är vi på planeringsstadiet och drar igång med en allmän övervakning. Alla hjortdjur, både vilda och hägnade, och även renar förstås, som är sjuka eller hittas döda är vi intresserade att få in prover från. Syftet är att ta reda på om vi har det i Sverige och var i så fall. Nästa steg är åtgärder, om vi hittar det i Sverige över huvud taget.

Hur rädd ska man vara som renskötare i Sverige att ens djur drabbas av den här sjukdomen?

– I nuläget får vi försöka att hålla oss lugna och se hur vi kan övervaka på bästa sätt, få in prover, analysera och se hur det ser ut. Fortfarande vet vi inte läget, så det är svårt att säga idag, säger Ågren.

Även på norsk sida genomför man nu en kartläggning av sjukdomen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio