Sajt med koppling till högerextrema rörelser har etablerats i Västernorrland

5:06 min

En sajt med kopplingar till högerextrema rörelser har etablerat sig i länet. Men det är inte möjligt att hitta någon avsändare på sidan och det finns ingen ansvarig utgivare.

Hemsidan Fjällsjö Nyheter har funnits i flera år och från början lades det ut artiklar om händelser i bygden kring Backe, men nu läggs det ut texter om händelser i både Västernorrlands och Jämtlands län. När sajten startades upp stod en 40-årig man, som är bosatt i Backe, som ansvarig för de texter som lades ut. Nu är det inte längre möjligt att hitta någon avsändare på sidan. Det finns ingen ansvarig utgivare eller namn på de som skriver texterna. Ip-adressen för hemsidan ligger på en dataserver i Danmark, där ingen ägare finns registrerad.

– Problemet ligger i att det påstås saker och det är svårt att ta reda på om det verkligen stämmer. Hur ska man kolla det om det inte finns några källor att gå vidare på, säger Kristoffer Holt, docent i medie – och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitet.

Vad kan det innebära?

– En osäkerhet om hur verkligheten ser ut på riktigt. Man behöver ha trovärdig information för att informera sig om vad som händer i ett samhälle, säger han.

Sveriges Radio har upprepade gånger kontaktat den 40-åriga mannen, som tidigare stod som ansvarig för sidan, för att fråga om han fortfarande är delaktig i det som läggs ut, men han vill inte prata med oss.

Medlem i Nordiska motståndsrörelsen

I Backe bor också en 31-årig man som är medlem i den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Enligt NMR har organisationen som mål att genomföra revolution, störta dagens samhälle och ersätta det med ett nationalsocialistiskt styre. Organisationen förnekar också förintelsen och vill att all invandring omedelbart ska stoppas.

Mannen, som är medlem i NMR, bor granne med 40-åringen, som tidigare har skrivit under texterna på Fjällsjö Nyheter. Han bor också i ett hus som ägs av 40-åringen. Han är skribent och programledare för en radiopodd som läggs ut på Motståndsrörelsen egen sajt Nordfront. I en sändning i maj handlade samtalet om hur man på bästa sätt stoppar befintliga eller blivande asylboenden på den ort där man bor genom att starta en hemsida.

En sak man kan göra i småbyar är att man skapar en lokalmedia med en hemsida som är döpt till byns namn. Folk är intresserade av vad som händer i sitt närområde. Det kan ha en väldigt stor inverkan på lokalsamhället att man för fram en politisk inkorrekt version av samhällsutvecklingen.

Sveriges Radio har kontaktat mannen flera gånger för att fråga om han skriver på den lokala hemsidan Fjällsjö Nyheter, men inte heller han vill prata med oss.  

Misstänkt för misshandel

En av de senaste texterna som lagts ut handlar om den händelse i en by i Strömsunds kommun där asylsökande har polisanmält att en man skjutit mot dem med ett gevärsliknande vapen och en annan har utdelat en örfil. Sveriges Radio har träffat en av tjejerna som var med på gården som beskriver vad som hände på gården.

– Han öppnar dörren och säger "I will shoot you". Han sköt mot min vän, sa hon då.

Männen i sin tur har gjort en anmälan om hemfridsbrott. Det är den 40-årige man som tidigare skrev under texterna på Fjällsjö Nyheter med sitt namn som är misstänkt för misshandeln. Sedan det att händelsen uppmärksammats av media har sajten lagt ut en text med rubriken Media ljuger om hemfridsbrott, som har delats hundratals gånger på Facebook. I den texten menar man att tjejernas berättelser är påhittad. Texten har använts som källa när den här händelsen diskuteras på olika ställen på nätet, bland annat på Östersunds Posten och SVT:s facebooksidor och även i kommentarsfälten på sajten Affärsnytt norr.