Dålig honungsskörd igen i Gävleborg

1:25 min

För andra året i rad är honungsskörden dålig för en del biodlare i Gävleborg. Förra sommaren var det för kallt och i år har det varit för torrt efter midsommar. 

John Bergström är biodlare i Trogsta utanför Hudiksvall och han tror att hans honung knappt kommer att räcka till julmarknaden i år.

– Jag och många har fått väldigt dåligt efter midsommar. I stort sett är det tomma lådor kan man säga, säger John Bergström.

Han har hundra kupor igång den här sommaren. Ett normalår får han ut 40 kilo honung per kupa. Men i år kan han bara räkna med hälften och därmed halverad förtjänst.

– Jag behöver väl inte bita på naglarna, men det är stora bortfall.

En biodlare har inte bara vädrets makter att kämpa mot utan även Varroakvalstret som slår ut hela bisamhällen. John Bergström poängterar att det verkligen är noga med bekämpning både vår och höst.

– Det är oerhört viktigt att alla - och jag säger alla - biodlare måste sköta sina bikupor. Då handlar det om att man sent på hösten ska oxalsyrebehandla med en spruta och ta bort 90-95 procent av all Varroa, säger John Bergström och fortsätter:

– Sedan kan man tidigt på våren, eller efter man tagit skörd, använda myrsyra för att dra ned effekten ytterligare. Använder man de metoderna plus skär bort drönare där Varroan företrädesvis sätter sig, då får man lika mycket honung som om man var utan Varroa påstår jag.