Fäktaren - Estland i skuggan av kriget

1:01 min

Verklighetsdrama om Endel Nelis som flyr undan den sovjetiska säkerhetspolisen till en liten stad i Estland där han bildar en fäktningsgrupp i skolan. Men när de ska till Leningrad så riskerar han att spåras upp. Stillsamt vibrerande tidskänsla. (Premiär 19 augusti).
Betyg: 4


Endel kommer till den lilla staden i Estland från Leningrad och söker jobb som lärare, han säger att han trivs bättre i lugnet där men det är säkerhetspolisen han flyr från. Det är tidigt 50-tal och jakten på utpekade krigsförbrytare pågår för fullt. Han är en ganska sträng lärare till en början som håller sig för sig själv, men när han bildar en fäktgrupp för barnen, han tävlade i Leningrad, så blir han i centrum för alla - vilket också ökar risken för att bli upptäckt.

Klaus Härö som gjorde Den bästa av mödrar med Maria Lundqvist i en huvudroll står för regin, och han lyckas plocka fram en vibrerande tidsanda med färger och ljus och med ett skådespel som gör att man vill ha mer. Jag ger en fyra till den spännande filmen Fäktaren.