Chalmerister satsar på dubbelkompetens

1:46 min

Få vill bli matte-, och NO-lärare och på Göteborgs Universitet, har man svårt att fylla lärarutbildningen. Men på Chalmers universitet driver man en utbildning som ger både kompetens som ingenjör och som lärare.

Sen 2011 driver Chalmers en utbildning som gör att studenter blir både ingenjörer och lärare. Kajsa Taylor är en av de färdiga gymnasielärarna.

– Jag valde Chalmers för att få mer matte, men när den här utbildningen startade så visste jag att det var vad jag skulle göra.

Sen starten 2011 har ungefär 50 studenter utbildats till lärare på Chalmers. Det som är svårast att locka studenterna är lönen som kan skilja rejält. Samuel Bengmark är ansvarig för kombinationsutbildningen Lärande och ledarskap på Chalmers.

– Vi har studenter som börjar här som inte tänker att de ville bli lärare när de var nitton år gamla och skulle välja utbildning, men sen inser att det är något som intresserar dom. Med den här utbildningen så låser man inte in sig och kan växla mellan yrkena under årets gång, säger Samuel Bengmark som tillägger att vi kanske ser kullar på 25 gymnasielärare per år framöver.

Även Göteborgs universitet har ett snabbspår där studenter kan göra en kompletterande pedagogisk utbildning, KPU, som tar ett år att genomföra. Där utbildas uppemot 40 studenter som redan har studerat en utbildning med inriktning mot matte och NO.

KPU utbildningen har blivit allt populärare och på Göteborgs Universitet gissar man att det är därför man ser en minskning på ämneslärarutbildningarna inom samma ämnen.

Kanske kan de här utbildningarna vara ett sätt att höja statusen på läraryrket, en problematik som Samuel Bengmark känner igen.

– Det är många studenter som inte vågar välja det. Som frågar sig varför de ska bli lärare om man tjänar mer som ingenjör.