Turkisk konstnär: Alla är rädda

2:14 min

Det råder en enorm ovisshet och en stor pessimism i Turkiet just nu, berättar den turkiska konstnären Ramazan Bayrakoğlu. Nästa vecka skulle han kommit till Sverige för att medverka på vernissagen av hans första utställning i Norden, på Galleri Andersson/Sandström i Stockholm. Men på grund av det politiska läget i Turkiet har han ställt in sitt besök. Och efter sommarens händelser känner han ett behov av att bli en alltmer politisk konstnär.

– Konst handlar om hur man uttrycker sig. Hittills har jag i min konst försökt att vara försiktig, ödmjuk. Jag har inte velat sticka ut. Men det politiska förtrycket är så rådande att jag känner ett behov av att ta upp mer av den politiska samhällsdebatten, säger säger Ramazan Bayrakoğlu, konstnär och professor från Turkiet.

Hans storskaliga verk i textilier och plexiglas, som ofta utgår från vardagliga fotografier av människor ställs ut i Stockholm nästa vecka. Han kan dock själv inte närvara vid vernissagen som planerat.

– För att kunna åka utomlands var vi sedan tidigare tvungna att få tillstånd. Men på grund av läget efter kuppförsöket är alla rädda, säger Ramazan Bayrakoğlu.

Det råder stor misstänksamhet om vilka som kan vara Gülenanhängare i de olika institutionerna. Det leder till att det tar extra lång tid att få tillstånd från myndigheterna. För ett enkelt papper måste han därför vänta i veckor.

– Det är en utmaning att hitta en person som kan skriva under ett papper för mig. Ingen vill skriva under ett papper som eventuellt skulle kunna innebära bekymmer.

Efter kuppförsöket, som Turkiets president håller Gülenrörelsen ansvariga för, har en känsla av rädsla och hopplöshet infunnit sig berättar Ramazan Bayrakoğlu.  

– Om du frågar en konstnär i Turkiet om framtiden kommer du inte att få ett enda optimistiskt svar, säger han och undrar.

– Var ska vi som konstnärer rikta vår kritik? Vi har tappat riktningen och som konstnär försöker man nu hitta vår kompass.