IOK-ledamot gripen i biljettskandal

Ordföranden i Europas olympiska kommitté, Patrick Hickey, greps på onsdagsmorgonen i Rio de Janeiro. Irländaren misstänks för olaglig försäljning av OS-biljetter, olaglig marknadsföring och kartellbildning.

71-åringen, som även är ledamot i Internationella olympiska kommittén, misstänks ha fört vidare OS-biljetter till svartabörshajar som sålt biljetterna till överpriser.

Polisen säger att Hickey försökte fly till sin sons rum när han greps på onsdagsmorgonen lokal tid, på ett hotell i Rio. Han ska ha förts till sjukhus efter gripandet.

Gripandet skedde dagen efter att en man greps med cirka 800 illegala biljetter på sig. Totalt har polisen fått tag på över 1 000 biljetter varav en del har den irländska olympiska kommitténs namn på sig.

Biljetter som kostat ungefär 1 000 dollar ska ha sålts för över 8 000 dollar.

Irlands olympiska kommitté uppger att man ska "sätta sig in i situationen" innan man uttalar sig.

Senare under onsdagen valde Hickey att tillfälligt lämna sin post som ordförande för den europeiska olympiska kommittén.

Brasilianska medier uppger att gripandet av Hickey kan relateras till gripandet av irländaren Kevin James Mallon den 5 augusti, samma dag som OS invigdes. Mallon är direktör för ett sportföretag som misstänks ha sålt illegala OS-biljetter, uppger BBC. Dessutom har Hickeys son jobbat på det sportföretaget.

Inom Fifa, det internationella fotbollsförbundet, har skandalerna avlöst varandra de senaste åren. Och friidrotten brottas med stora problem med dopning och mutor. Men inom den olympiska rörelsen har det varit tyst sedan Salt Lake City mutade sig till OS 2002.

Kanske är en ny skandal under uppsegling, med en idrottspamp som försöker sko sig på världens största idrottsevenemang.

Hickey har lett Irlands olympiska kommitté sedan 1989. Han valdes till den europeiska olympiska sammanslutningens ordförande 2006 och har suttit i IOK sedan 2012. Han har svart bälte i judo.