Tusentals frivilliga vill säkra Frankrike

1:54 min

President François Hollande uppmanade efter Nice-attentatet den 14 juli frivilliga att anmäla sig som reservister. Hittills har 3 000 unga människor hörsammat uppmaningen. Ekot har besökt ett träningsläger för blivande reservister.

Tredje plutonen på Gendarmerie-skolan i Montluçon mitt i Frankrike övar på att marschera i takt. De är i slutfasen av sin korta men intensiva utbildning på 14 dagar.

Gendarmeriet tar emot elever från 17 års ålder och har nyss höjt högstaåldern till 40. Det är för att öka antalet reservister i armén från 28 000 till 40 000 år 2018.

Rodrigue Polycarpe är äldst i gruppen med sina 38 år. Som för många andra här var det Nice-attacken som gjorde att han sökte sig hit. Då dog 85 människor och 434 skadades när attentatsmannen körde en tung lastbil genom folksamlingen på Promenade des Anglais.

– Efter Nice ville jag göra något för mitt land, man kan säga att det var patriotism, säger han.

På bara två veckor ska han nu som reservist lära sig hantera vapen, slåss med teleskopbatong och dessutom bädda sängen på exakt rätt sätt för att förbereda sig på att arbeta sida vid sida med fast anställda gendarmer.

Gendarmeriet är en militär styrka som har många polisiära uppgifter framförallt på landsbygden.

– Det är mycket att lära sig men det går eftersom det är så intensivt och rekryterna nöter in enkla rörelser, säger överstelöjtnant Pascal Beaussein. 

Om ett par dagar kommer många av de här eleverna kunna skickas ut i skarpt läge. Fandala är 24 år och hon är väl medveten om riskerna.

– Ja visst, man kan dö men jag dör hellre genom att försvara mitt land än genom att ramla i trappan och slå ihjäl mig på nåt dumt sätt, säger hon.