De svenska glaciärerna försvinner

8:46 min

Kebnekaise sydtopp är fortfarande Sveriges högsta berg visade Tarfalaforskarnas mätning av den glaciärklädda toppen under onsdagskvällen.

Men nu skiljer det inte mer än en meter mellan sydtoppen och den 2096,8 meter fasta nordtoppen och forskarna tror att sydtoppen kommer smälta förbi den bergiga nordtoppen vilket år som helst. Samtidigt ser en del det som ett symboliskt kvitto över att det håller på att hända något med klimatet och att Sverige inte är förskonade från den globala uppvärmningen.

– Ja, det skulle jag säga. Det är en väldigt tydlig symbol och den visar på samma trend som alla våra svenska glaciärer. De smälter, säger Ninis Rosqvist, professor vid Stockholms universitet och föreståndare vid Tarfala forskningsstation.

Storglaciären strax nedanför Kebnekaises toppar som är en av de drygt 250 svenska glaciärerna som finns utspridda från Jämtland upp till norra Lapplandsfjällen, beskrivs som en av världens mest väldokumenterade. Sedan 1940-talet har mätningar av isen och snöns massa gjorts här.

Flygfoton över Storglaciären visar tydligt hur fronten dragit sig tillbaka en halv kilometer de senaste 100 åren. Samtidigt som en tredjedel av glaciärens massa har försvunnit. 

– Det är ju massan, smältvattnet som rinner ut i havet. Och nu när vi värmer jordens klimat är ju en allvarlig effekt att havsnivån höjs och det bidrar ju glaciärer till än så länge mest. De stora inlandsisarna på Grönland och Antarktis har ju gudskelov inte börjat smälta så mycket än. Så därför är det bra att vi har koll på de här. Även om de här små glaciärerna inte bidrar så väldigt mycket, säger professor Ninis Rosqvist.

Så vad spelar det då för roll om de svenska, sett ur ett globalt perspektiv förhållandevis små glaciärerna, smälter bort på sikt och hur skulle vi påverkas? Hur håller forskarna koll på glaciärers tjocklek? Och vad är egentligen en glaciärbrunn?Följ med ut på Storglaciären i Tarfala i Nils Eklunds reportage.