Protester mot Nya Tiders medverkan på Bokmässan

På sociala medier ifrågasätter nu opinionsbildare och andra mässdeltagare högerextrema Nya Tiders medverkan på Bokmässan, men arrangören backar inte.

Igår kunde Svensk Bokhandel rapportera att den kontroversiella högerextrema tidningen Nya Tider kommer att ha en monter på årets upplaga av Bokmässan i Göteborg.

Nya Tider, som i år gör sin debut på mässan, är en veckotidning som ges ut av Alternamedia och beskriver sig som en utmanare "till systemmedia".

På sociala medier ifrågasätter nu flera opinionsbildare och andra mässdeltagare Nya Tiders medverkan på Bokmässan, bland annat med hänvisning till att tidningen, enligt Expo, har band till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen.

"Zelda"-serietecknaren Lina Neidestam skulle ha medverkat på mässan, men väljer nu att bojkotta den.

"Det här är sjukt och jag kan inte ställa upp i ett sammanhang som ger utrymme åt Nya Tider. Jag har på grund av detta valt att bojkotta mässan i år”, skriver hon på sin Instagram.

Men i en intervju med Kulturnyheterna i SVT står Bok & Biblioteks vd Maria Källsson fast vid beslutet att låta Nya Tider medverka, med hänvisning till att tidningen har presstöd och att temat på årets mässa är yttrandefrihet.

– Bok & Bibliotek vill ju alltid vara en arena för det fria ordet, säger hon.

Källsson har tidigare sagt att inga utställare får använda plattformen på ett sätt som strider mot mänskliga fri- och rättigheter.

Jonathan Leman, journalist på Expo, är kritisk till Källssons uttalanden.

– Det är märkligt att Bokmässans vd får det att låta som att Nya Tider står upp för mänskliga rättigheter. Det gör den verkligen inte och där har Bokmässan en läxa att göra. Nya Tider har skribenter med antisemitiska konspirationsteorier som vill skapa ett vitt, homogent Sverige, säger han till Expressen.

I samma artikel betonar Vávra Suk, redaktör på Nya Tider med ett politiskt förflutet i Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna, att tidningen månar om sitt oberoende.

– Högerextrem har idag blivit liktydigt med invandringskritisk. Vi är måna om vårt oberoende. Medlemmar på redaktionen får inte ens vara medlemmar i något politiskt parti eller sammanslutning just för att vi är så måna om oberoendet, säger han.