Turkisk författare i Stockholm: Pressfriheten i Turkiet under press som aldrig förr

2:20 min

Tidigare regimer i Turkiet har aldrig gått så hårt åt pressfriheten som den nuvarande gör. Det menar en känd turkisk författare, som också skrivit för den nu stängda pro-kurdiska dagstidningen Özgur Gündem. Författaren, journalisten och människorättsaktivisten Ragip Zarakolu har fått sin bostad i Turkiet hemsökt av tungt beväpnad polis.

– De kom till huset och bröt upp en ståldörr. 

Den turkiske författaren, journalisten o människorättsaktivisten Ragip Zarakolu har under 40 år varit en kritiker av både militärregimer och de folkvalda regeringarna i Turkiet.

Han tror att han har haft mer än 50 rättegångar mot sig.

Under en period satt han i fängelse. Senare har han haft utreseförbud och är van att tampas med pressfrihetsfrågor i Turkiet.

I vanliga fall har polisen kommit med en kallelse till rättegång, men aldrig tidigare har det gått så här våldsamt till.

– De attackerade mitt hus med anti-terrorist-poliser. De bröt sig in och tog böcker i beslag, säger Ragip Zarakolu.

– Inte ens under militärregimen gick det så här våldsamt till, men de undantagslagar som nu gäller i Turkiet gör det möjligt med den har typen av ageranden.

Själv var varken han eller hans son hemma när tillslaget skedde.

Ragip Zarakolu har varit fristadsförfattare i Sigtuna ett par år, och efter det har han fått uppehållstillstånd i Sverige. Numera bor han i Stockholm, men har kvar sin bostad i Turkiet.

I helgen skulle han ha varit i hemmet eftersom en av hans söner gifte sig, men han beslöt att inte åka ner. Nu är han orolig för sina kollegor på den pro-kurdiska tidskriften Özgur Gündem som stängdes i tisdags.

En av de gripna är den feministiska skribenten Asli Erdogan, som är sjuk, och för hennes hälsa är han särskilt oroad.

Men trots att tidningen är bannlyst och det är förbjudet att ens gå in genom dess portar, så kommer tidningen ut.

Andra tidningar ger istället ut den förbjudna Özgur Gundem som en bilaga, vilket Ragip Zarakolu tycker är oerhört modigt eftersom de då riskerar att också stängas av regeringen.