Vårdförbundet varnar för indragna vårdplatser

1:23 min

Att Kalmar läns landsting fortsätter med sommarens indragna vårdplatser även till hösten är något som Vårdförbundet ställer sig väldigt kritiskt till. De menar att patientflödet inte kommer sina.

Vårdplatser på länets alla tre sjukhus är berörda och kommer alltså inte att öppnas upp som vanligt efter de neddragningar som görs under sommarens semesterperioder.

Ett beslut som tog Vårdförbundet på sängen. Tora Elfversson Dahlström är vice ordförande för Vårdförbundet i Kalmar län och hon var chockad över pressmeddelandet som gick ut till media under onsdagen.

– Man har gått ut till er i pressen och sagt att såhär kommer det att bli. Utan att ha någon som helst information till facken och ingen diskussion där medlemmarna, det vill säga de professioner nära patienten, har fått vara med och vara delaktiga överhuvudtaget.

Landstinget har kallat Vårdförbundet till ett möte först på måndag, men beslutet är redan taget. Kalmar läns landsting väljer att fortsätta med de för sommaren indragna vårdplatserna till hösten.

Något som görs för att dra ner på kostnaderna för hyrpersonal enligt det pressmeddelande som skickades ut under onsdagen.

Vårdförbundet menar dock att inflödet av patienter inte kommer att sina – antalet personer som behöver vård är inget som kan styras med hjälp av neddragningar.

Facket varnar nu för att det kommer uppstå så kallade "inofficiella" vårdplatser men med en mindre personalbemanning. Något som påverkar framför allt patientsäkerheten.

– Det kommer komma lika många patienter som vanligt. Vart ska de finnas i vår verksamhet när man har stängt vårdplatser, undrar Tora Elfversson Dahlström och fortsätter:

– Det blir dels längre köer och sämre tillgänglighet men det innebär också att de som söker vård får sin sängplats någonstans där den inte ska vara. Alltså att den får stå i en korridor eller liknande, säger hon.