Shekarabi kan tänka sig diskutera tiggeriförbud – MP emot

1:45 min

Civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) är beredd att diskutera att införa ett tiggeriförbud i Sverige. I Norge och Danmark finns förbud mot tiggeri och Shekarabi är på en konferens med sina nordiska kollegor i Reykjavik.

Det är där frågan diskuteras och Ardalan Shekarabi vill studera erfarenheterna av tiggeriförbud för att kunna stötta problemen i dom svenska kommunerna.

– Vi måste se problemet med tiggeriet. Problemet med tiggeriet på svenska gator kan aldrig vara lösningen på de stora problem som finns med utanförskap och diskriminering och fattigdom i Rumänien och Bulgarien, utan de problemen måste attackeras där. Tiggeriet kan aldrig vara lösningen på det.

Vad kan du som svensk minister då tänka dej att göra?

– I det här läget titta på erfarenheterna från andra länder, utvärdera de åtgärder som vidtagits, och också fortsätta dialogen med de svenska kommunerna varje dag i den vanliga verksamheten.

Det finns ännu inga konkreta planer i regeringen på att tillsätta någon utredning när det gäller tiggeriet i Sverige säger Ardalan Shekarabi. Socialdemokraterna har varit starkt emot ett förbud liksom Miljöpartiet, medan flera borgerliga haft olika förslag.

Ardalan Shekarabi igen:

– Ja vi måste vara ärliga och säga att det här är ett problem som fortsätter att existera i Sverige. Det är ett problem som många kommuner möter. Och då måste vi verkligen självklart analysera alla möjliga åtgärder som kan vidtas. Det vore fel att inte göra detta och att inte se problemen, att inte utvärdera erfarenheterna.

Miljöpartiet tycks inte alls hålla med om att regeringen öppnar för ett tiggeriförbud.

Partiet avböjer att göra en intervju. Men i en kort skriftlig kommentar till TT säger Miljöpartiets gruppledare och talesperson i migrationsfrågor Maria Ferm:

– Tiggeri är inte ett brott i Sverige och regeringen avser inte att ändra denna lagstiftning. Det går inte att förbjuda fattigdom. Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp."

Även miljöpartisten och socialborgarrådet i Stockholm Åsa Lindhagen reagerar på ministerns utspel. På Facebook skriver  hon att hon är "oerhört förvånad och mycket kritisk" till att Ardalan Shekarabi överväger ett tiggeriförbud.