Material gjort på mjölk ska ersätta plastförpackningar

Nya genomskinliga matförpackningar gjorda på mjölk förvarar maten bättre än vanlig inplastning, och kan dessutom ätas upp efter användning.

De nya förpackningarna är gjorda av forskare vid USA:s jordbruksdepartement som tagit fram ett nytt material baserat på mjölkproteinet kasein.

Materialet är lika tunt och genomskinligt som plast men är 500 gånger bättre på att hålla ute syre, vilket gör att maten som packas in håller bättre, enligt forskarna. Däremot är det inte riktigt lika töjbart som den vanliga plasten.

De flesta matförpackningar idag är baserade på råolja, vilket inte är hållbart och dessutom tar plasterna väldigt lång tid på sig att brytas ner.

Det finns redan nedbrytbara och ätbara förpackningar ute på marknaden - men de är gjorda på stärkelse, ett mer poröst material som inte heller kan hålla syre ute like effektivt som det mjölk-baserade materialet.

När forskarna först använde sig enbart av kasein löstes materialet upp i vatten. Men efter att ha tillsatt ämnet pectin, som utvinns ur citrusfruktskal, blev materialet också vätetåligt.

Just nu smakar inte förpackningsmaterialet något särskilt, men forskarna har sagt att de kan tänka sig att tillföra lite kryddning för extra smak framöver.

Forskarna vid USA:s jordbruksdepartement presenterar sitt nya material under det amerikanska kemiförbundets (ACS) årliga årliga möte som hålls idag måndag.