Löfven tonar ner Shekarabis uttalande om tiggeriförbud

2:11 min

Civil- och kommunminister Ardalan Shekarabis uttalande om att han vill studera erfarenheter av tiggeriförbud har väckt starka reaktioner. Både statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin tillbakavisar att det finns något samtal i regeringen om att införa ett sådant förbud i Sverige. 

Samtidigt som statsministern tonar ner Shekarabis uttalande, sluter arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson upp bakom Ardalan Shekarabi. Hon skriver i ett sms till Ekot att man bör överväga alla åtgärder för att komma till rätta med tiggeriet, även ett förbud, men betonar att det inte finns något sådant förslag från regeringen.

– Vi har inget sådant här förslag och det var inte det Ardalan Shekarabis gav uttryck för. Utan han gav uttryck för att han vill titta på de olika modeller som finns runt om i vår omvärld.

Civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi gick i går ut med att han vill studera erfarenheterna av tiggeriförbud för att kunna stötta problemen i de svenska kommunerna.

Han sa bland annat att det kan vara aktuellt att titta på lagförändringar, men att det inte finns några aktuella förslag i frågan eller konkreta planer på att tillsätta någon utredning.

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tidigare varit emot ett tiggeriförbud och uttalandet har väckt starka reaktioner, inom inte minst Miljöpartiet.

Vice statsminister Isabella Lövin säger att det inte pågår några samtal inom regeringen om ett förbud mot tiggeri. Även statsminister Stefan Löfven tonar ner Ardalan Shekarabis uttalanden.

– Vad han ger uttryck för är att det finns olika lösningar i olika länder och han vill titta på de olika lösningarna, vad de har inneburit och vad finns det för för- och nackdelar. Men det finns inget förslag som regeringen har lagt som det finns någon tvist om.