Tusenårig tall äldst i Europa

Europas äldsta just nu levande träd har upptäckts av en forskare från Stockholms Universitet. Trädet, som är en ormskinnstall, är 1 075 år gammalt och växer i Pindosbergen i norra Grekland.

Upptäckten gjordes under en forskningsexpedition där man genom att studera årsringarna på gamla träd försöker ta reda på hur klimatet förändrats över tid.

Det var när man tagit ett borrprov på trädet och noga räknat årsringarna som man upptäckte dess höga ålder.

– För flera år sedan läste jag en avhandling om just den här mycket intressanta skogen i Grekland. I vår forskning försöker vi bygga långa tidslinjer för att titta på klimatets utveckling, så att hitta gamla levande träd är viktigt. För att åldersbestämma ett träd behöver vi borrkärnor inifrån stammen, från barken och in till mitten. Borrkärnan från det här trädet är en meter och har 1 075 årsringar, säger dendrokronologen Paul J. Krusic vid Stockholms Universitet i ett pressmeddelande.

Tallen är just det äldsta kända levande trädet i Europa. Forskargruppen har döpt trädet till ”Adonis”, efter skönhetens gud i den grekiska mytologin.

– Det är imponerande att tänka sig all den mänsklighetens historia som har omgett det här trädet, i alla fall ur ett västerländskt perspektiv. Tänk på alla imperier, bysantinerna, ottomanerna, alla människor som levt i den här regionen. Så många saker som kunde lett till att trädet fällts. Men som tur är har den här skogen stått orörd i mer än tusen år, säger Paul J. Krusic som ledde expeditionen som hittade trädet. 

...och en del vatten har flutit under broarna...

 

Källa: Stockholms Universitet