
Skolverket: Skolorna ligger efter i arbete mot sexuella trakasserier
Efter diskussionerna om de många sexuella ofredanden på festivaler hoppas nu Skolverket att det ska bli lika mycket uppmärksamhet och åtgärder i skolan för att förebygga sexuella trakasserier.
Skolan är den fysiska plats ungdomar råkar mest illa ut enligt en rapport från polisen och enligt Skolverket ligger skolorna efter i det förebyggande arbetet.
Helena och Bella är 16 år och börjar nu tvåan på Polhemsgymnasiet i Göteborg och tycker att det är väldigt tyst om de här sakerna i skolan förutom om någon faktiskt gjort något.
– Det pratas typ inte om det egentligen, säger Helena.
Helena och Bella är vid havet på en av sina sista dagar innan sommarlovet börjar. En bit bort sitter några andra i samma ålder. En av killarna i gänget kommenterar att han ser tjejens trosor och bara vill se vilket märke det är och tittar efter. Tjejen protesterar men låter honom ändå kolla.
Det är sådant här Helena känner igen från högstadiet också.
– Om man var kompis med en kille så kan han ha gjort nåt, typ tafsa lite, men så tänkte man inte så mycket på det för det är det man gör.
Man menar inte så mycket?
– Nej, eller jo. Det var det folk sa i alla fall.
Men sexuella trakasserier är inget som det har pratats så mycket om i skolorna hon har gått i. Den bilden känns igen på Skolverket.
– Det blir tyvärr ofta ett reaktivt perspektiv. Man reagerar när någonting har hänt, säger Hugo Wester, undervisningsråd på Skolverket. Han säger att skolor och kommuner ligger efter i det förebyggande arbetet.
– Man måste börja långt innan någon blir utsatt för en sexuell trakassering och se på vilka relationer som finns i skolan. Ofta framkommer det i forskning att det är en normalisering av sexuella trakasserier som ligger i botten till brottsliga handlingar även i det offentliga rummet, säger Hugo Wester.
Polisens underrättelseenheten NOA tog i våras fram en rapport om sexuella ofredanden av ungdomar efter att diskussionen väckts om ofredanden på festivalen We are Stockholm och även på nyår.
Rapporten ger en översiktsbild och polisen har tittat på anmälningar av ungdomar upp till 17 år de senaste fem åren fram till februari i år.
Den visar att av 10 705 anmälda ofredanden från 2011 till februari 2016:
- Ofredanden på sociala medier överlägset det största problemet med 2224 anmälningar
- Skolan är den fysiska plats de flesta ungdomar blir utsatta med 1081 anmälningar
- På festivaler har det skett ett fåtal i jämförelse, 119 anmälningar på fem år.
Nu när frågan om sexuella ofredanden kommit upp i diskussionen med tanke på festivaler och liknande, hoppas Hugo Wester på Skolverket att det leder till förbättringar.
– Vår förhoppning är att man också tar tillfället i akt och pratar om utmaningen i skolan. Nu är frågan på dagordningen och det finns ett tydligt ansvar, säger Hugo Wester.
Helena och Bella som börjar tvåan på gymnasiet nu tycker att det behövs mer samtal om sexuella trakasserier och ofredanden i skolan.
– Det är bra för att tjejer att veta och utbilda killar mer om det.
Vad behöver de lära sig?
– Att man inte får göra så.