Fler bojkottar bokmässan

0:56 min

Flera aktörer bojkottar nu årets bokmässa i Göteborg. Anledningen är att den högerextrema tidningen Nya Tider får en monter på årets mässa.

Beslutet att låta Nya Tider ställa ut på årets mässa har väckt kritik, och nu väljer serietecknaren Lina Neidestam att bojkotta evenemanget.

"Det här är sjukt och jag kan inte ställa upp i ett sammanhang som ger utrymme år Nya Tider. Jag har på grund av detta valt att bojkotta mässan i år", skriver Neidestam på Instagram.

På bokmässan skulle Neidestam ha presenterat en ny bok om seriefiguren Zelda.

Även gratistidningen Djungeltrumman väljer att hoppa av årets mässa, på grund av vitt skilda värdegrunder, säger Djungeltrummans chefredaktör Emerentia Leifsdotter Lund till Kulturnytt.

– Att låta nya tider ställa ut är för långt ifrån det vi står för och Nya tiders medverkan inskränker på andras medverkan.

Det har diskuterats om huruvida ett uteslutande av Nya Tider vore en inskränkning av yttrandefriheten, men det är inte ett tillräckligt argument för att aktören Nya Tider ska få delta, om deras deltagande inskränker mot andras yttrandefrihet, menar Emerentia Leifsdotter Lund. Djungeltrumman, som tidigare hållit i förfesten till bokmässan, och som varit aktiva under själva mässan, kommer inte längre att verka i samverkan med bokmässan överhuvudtaget, och hoppas att fler ska agera på samma sätt.

– Vi hoppas att ännu fler hoppar av och sätter ner foten. Man kan inte alltid luta sig mot yttrandefriheten.

Nya Tider har enligt den antirasistiska stiftelsen Expo starka band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Årets mässtema är yttrandefrihet och Bok & Biblioteks vd Maria Källson har tidigare sagt till Svensk Bokhandel att mässans policy "generellt är att alla måste få göra sin röst hörd oavsett åsikt. Det är själva essensen i yttrandefriheten".

Bokmässan äger rum 22-25 september.