Sjuksköterskor tjänar det dubbla i hyrbolag

1:18 min

Många väljer att lämna Kalmar läns landsting och går till bemanningsföretag för att öka sin lön. En som gjorde så var sjuksköterskan Andréa Berg.

Förra året spenderade Kalmar läns landsting 137,7 miljoner kronor på bemanningsföretag. Nästan 100 miljoner gick till hyrläkare. Landstinget räknar med att hamna på ungefär samma kostnader även för det här året.

Landstinget har beslutat att fortsätta med sommarens neddragningar in på hösten. 50-60 vårdplatser kommer inte att öppnas igen till hösten eftersom man måste dra in på hyrpersonal för att nå målet att halvera hyrkostnaderna till 2018. Vårdförbundet varnar för att patientsäkerheten riskeras på grund av neddragningarna.

Samtidigt väljer många inom landstinget att sluta och börja jobba inom bemanningsföretag.

Andréa Berg är sjuksköterska och hon är en av många som valde att en tid gå till bemanningsföretag och jobba som så kallad "hyrsköterska".

– Jag tittade på mina senaste siffror, jag har ju den dubbla timersättningen om jag jämför med min fasta anställning, säger hon.

Det är fortfarande landstingspengar som kommer ner i din ficka, fast du får dubbelt så mycket. Hur ser du själv på det?

– Jag tycker egentligen det är väldigt sjukt från ett håll. Jag menar om bara landstinget kunde betala mig lite mer här hemma så blir man ju mycket nöjdare än om man ser att det kommer in hyrsköterskor, säger hon.

Dessutom berättar Andréa Berg att som hyrsköterska får du dubbelt betalt men du slipper det extra ansvaret, så som renhållning, lokalvård med mera.

– Som hyrsköterska går jag till min arbetsplats och jag gör bara det patientnära jobbet som jag är där för att göra. Jag har inte allt annat ansvar runtomkring med att se till att saker beställs hem, att det städas och så vidare. Jag ser till att patienterna får bra vård, sina mediciner och att de kommer till avdelningen och det får jag bra betalt för.

Landstinget la nästan 140 miljoner kronor förra året på bemanningsföretag, vad tänker du när du får höra det?

Hon höjer på ögonbrynen och skrattar.

– Ja... Frågan är vad man hade kunnat göra med de pengarna med sina egna anställda? Hur mycket hade det kunnat täcka? Vi hade kanske inte ens behövt använda den summan. Vad hade vi kunnat göra med vår egen personal, hur mycket skulle vi kunna öka?