Kraftig ökning av ungdomsbrott i Göteborg

2:05 min

Polisen i Göteborg larmar om en ohållbar situation i centrum med stora grupper av ungdomar som driver omkring och begår brott. 

– Den här koncentrationen av bekymmer på en liten plats i Göteborgs centrum den har vi inte sett förut, den har blivit värre, säger Anders Börjesson, polisområdeschef i Göteborg City.

– Brottsligheten har ökat, vi får fler polisanmälningar och det kräver mer och mer av polisresurserna för att hålla ordning på platsen.

Sedan 2013 har antalet polisanmälningar om misshandel, narkotikabrott, rån, fickstölder och inbrott under sommartid ökat kraftigt, från 75 anmälningar till 125.

Problemen är under sommaren fokuserade till området precis utanför köpcentret Nordstan, kallat Kanaltorget.

Droghandeln sker öppet och det är stora problem med fickstölder, rån, misshandel och stölder i närliggande butiker. 

Bara ett stenkast bort ligger Göteborgs gästhamn. Där har stölder ur båtar ökat från några enstaka under sommaren till flera i veckan. 

– Framförallt så har det varit mycket folk uppe på Kanaltorget som kommer ner till gästhamnen och är allmänt störiga. Det har varit mycket gäng som kommer som skapar otrygghet, säger Frida Forsblad, hamnkapten i Göteborgs gästhamn.

Vissa kvällar samlas det så många som mellan 150 och 200 ungdomar i området.

Det är dels ungdomar med fast adress i Göteborg men också, enligt polisen, många nyanlända ungdomar med bara lös förankring i samhället.

Det var i vintras som larmen kom första gången om ungdomar från Nordafrika som skapade oro och levde mer eller mindre som gatubarn i köpcentret Nordstan.

Kommunen gjorde en kartläggning och satte in insatser som förbättrade situationen tillfälligt.

Och nu planeras nya åtgärder.

– Vi behöver alltid vara vakna för nya tendenser och är det oroligt och stökigt och brottslighet då ska vi vara oroliga och agera. Men vi känner inte att situationen är så annorlunda att vi inte kan ta hand om det, säger Marie Larsson verksamhetschef på Social resursförvaltning i Göteborgs kommun. Hon fortsätter:

– Sedan är det lite nya situationer med såpass många ungdomar som inte har något nätverk. 

En faktauppgift har korrigerats efter publicering.