Inställda lektioner stressar elever

1:56 min

På Nordhemsskolan har man saknat 12 ordinarie lärare inför skolstarten. Och när eleverna på högstadiet började skolan i veckan fick lektioner ställas in eftersom det saknades bland annat NO- och matematiklärare.


Kristina Wallman har två barn som går på högstadiet på Nordhemsskolan. Sonen som går i årskurs sju har lärare i alla ämnen, men dottern som går i årskurs åtta saknade en NO-lärare då hon började skolan i veckan. Hela förra året hade dottern flera vikarier som kom och gick. Lärarbristen på skolan påverkar hela familjen.

– Det skapar en stor osäkerhet för eleverna, men också för oss som föräldrar, att inte vara säker på att få den undervisning man har rätt till som barn gör att de blir stressade, säger Kristina Wallman.

Information om lärarbristen har skickats ut via mejl till alla föräldrar inför skolstarten om att skolan söker lärare inför terminens början. Men lärarbristen och inställda lektioner fanns på skolan även förra läsåret, det berättar flera föräldrar vi pratat med under dagen.

Kristina Wallman tycker att skolan har duktiga lärare, när de väl finns på plats. Men att inte veta om man har en lärare och ständiga vikarier påverkar barnen, det märker hon tydligt.– Att hela tiden skapa nya relationer till lärare skapar problem, man måste hela tiden bevisa vad man kan, det är något som stressar henner barn säger Kristina Wallman.


Rickard öh är en av rektorerna på Nordhemsskolan och han berättar att skolan tidigt i maj månad annonserade ut om att man sökte personal. Men bland de sökande har det inte funnits personer med behörighet till bland annat Matematik och NO-ämnena.

– Jag har arbetat febrilt hela sommaren med att besätta de här tjänsterna. Vid terminsstart återstod det ett par tjänster att bemanna, men från och med idag är alla tjänster bemannade. Men lärare kan bli sjuka och då står vi inför problemet att skaffa vikarier, säger Rickard Öh, rektor på Nordhemsskolan.