Polisen bekräftar: Ligor kan ligga bakom stöldvåg i Kumlaby

1:26 min

Det kan mycket väl vara ligor som ligger bakom den senaste tidens stöldvåg i Kumlaby. Det säger kommunpolis Irene Rosell, med ansvar för samverkan i Kumla.

Det var på lördagen som P4 Örebro rapporterade om att flera invånare i området Kumlaby i Kumla kommun råkat ut för bensinstölder och inbrott den senaste tiden, och att det spekuleras i om det kan vara organiserad brottslighet som ligger bakom. Och det tror alltså polisen att de kan ha rätt i.

Tidigare fall
– Ja, det skulle det absolut kunna vara, säger kommunpolis Irene Rosell, även om jag inte kan veta säkert. Men vi har sett det tidigare att det är organiserat.

I polisens statistik över brott som har begåtts i Kumlaby under sommaren finns inget som pekar på en ökning, säger Rosell, men då vet hon samtidigt att många struntar i att anmäla brott som till exempel bensinstölder.

Det bekräftas också av Nina Gustafsson i Kumlaby, som fick sin bil "slangad" på bensin utanför sin arbetsplats i förra veckan.

– Vad ska polisen göra åt det, liksom, om jag polisanmäler? Det är ju lite så att man får ta det med ro, det är liksom vardagen, säger Nina.

Viktigt polisanmäla
Irene Rosell säger att hon förstår Ninas inställning, men att det ändå är viktigt att göra en polisanmälan.

– Det är klart att för den enskilde som drabbas av det här brottet är det ju jättesvårt. Vi kan ju kanske inte gå ut och leta efter just den bensinen, det är ju ganska självklart, men vi behöver ändå få en indikation på att det händer.

– Vi kan ju faktiskt ha pusselbitar så att vi kan hitta den som gjort sig skyldig till de här brotten, säger hon.

Så uppmaningen från polisen till invånarna i Kumlaby är att faktiskt göra en anmälan om man råkat ut för brott.

Lovar insatser
– Då blir det tydligt för oss, det syns i vår statistik, och vi får helt andra grunder till när vi ska göra insatser, förklarar hon

Och nu, efter att Kumlaby-borna uttryckt sin oro i P4 Örebro, så lovar Irene Rosell att polisen kommer att hålla ett extra öga på orten.

– Så fort vi hör att människor känner otrygghet eller oro, så är det absolut sådant som vi behöver titta på, avslutar hon.