Flyttfirmor fullbokade när RUT-avdrag införts

3:21 min

Marlene Malmqvist på Ilexpressen i Visby berättar att de är fullbokade flera veckor framåt nu när man får göra RUT-avdrag på arbetskostnaden vid flytt.

Från första augusti får var och en göra skatteavdrag på halva arbetskostnaden för flytt-tjänster upp till 25.000 kronor per år. Det har gett Ilexpressen och andra i branschen mer att göra.

- Fullbokade tre veckor framåt, istället för att vara fullbokade en vecka framåt, säger Marlene Malmqvist som är ekonomiansvarig på Ilexpressen.

Är det så att ni får säga nej till dem som vill ha er hjälp?

- Ja nu har vi fått gjort det, och det är jättetråkigt, säger hon.

Från flyttfirmornas sida har man jobbat länge för att få omfattas av RUT-avdraget, och att det nu börjat gälla har branschen inte varit förberedd för.

- I vissa län känner många av det här, lite mindre i storstäder där man har fler aktörer. Konsumenten är inte alltid medveten ännu, det gäller att man talar om det, säger Marlene Malmqvist.

Tror du det här kan göra att fler startar flyttfirmor?

- Ja det har vi redan sett nu, bolag som alltså inte har det som krävs, till exempel inte yrkestrafiktillstånd, och då är det olagligt från första början, säger hon.

Hur ska man som kund veta att flyttfirma är ok?

- Om flyttfirman har yrkestrafiktillstånd måste man kolla hos transportstyrelsen. Finns det inget yrkestrafiktillstånd finns det heller ingen försäkring, säger Marlene Malmqvist.