Regionrådet försvarar avtalet med Färjestad

1:14 min

Region Värmlands förslag om att ge 600 000 kronor till Färjestad BK, för att jobba med integration och jämställdhet, försvaras av regionstyrelsens ordförande Tomas Riste (S).

Förslaget har fått kritik från idrottsföreningar i länet men Tomas Riste anser att kritiken bottnar i okunskap.

– Kritiken är orättfärdig på det viset att man inte vet vad det handlar om, säger han.

Fotbollsklubbarna QBIK, Karlstad BK och Hertzöga kritiserar i ett gemensamt uttalande regionens planer på att gå in med 600 000 kronor till Färjestad. Klubbarna menar att Färjestad gynnas med skattepengar på ett orättvist sätt.

Pengarna ska gå till integration- och jämställdhetsarbete. Men klubbarna menar att det istället handlar om att stärka ett varumärke.

– Kalla det då annonsering och reklam, kalla det inte bidrag för arbete med jämställdhet och integration som vi andra klubbar jobbar med aktivt i dag. Det är skandal, sa QBIK:s ordförande Tommy Bang till P4 Värmland.

Men Tomas Riste tillbakavisar alltså kritiken. Han uppger att Region Värmland har jobbat med jämställdhets- och integrationsfrågor en längre tid, men det har funnits åsikter om att man har vänt sig till grupper som har varit lättare att arbeta med.

Nu finns ambitionen att arbeta med de grupper som är lite svårare, säger han.

– Det är ungdomar inom idrotten, men det handlar också om publik. I ett första steg ska vi utbilda både tjejer och killar. Hur ser en jämlik kommunikation ut, hur beter man sig mot varandra, vad säger man och vad säger man inte. Det finns massor av uttryck som ungar bär idag som jag tycker att man måste tvätta bort.

Hur ser en jämlik kommunikation ut. Vad säger man till varandra och hur beter man sig mot varandra. Det ska ungdomar få lära sig ihop med Region Värmland och Färjestad BK.

Tommy Bang tycker inte att Region Värmland agerar rättvist utan bör ta med alla föreningar i en sådan här dialog. Tomas Riste replikerar:

– I de bästa av världar skulle man naturligtvis ge alla pengar. Men nu handlar det inte om att ge pengar. Här handlar det om att ha ett avtal med en förening som är beredd att ställa upp och jobba.