Rio-OS 2016 A till Ö

Sommar-OS 2016 är avslutat. Då är det på sin plats att sammanfatta. Det gör vi här – med en klassisk A till Ö-lista.

All In

I svensklägret kallas han för Allan och Radiosportens referent kallade honom Pantern. Hästen All In charmade tillsammans med Peder Fredricson alla under en mästerskapsvecka som slutade med ett sensationellt OS-sivler

Brottning

Damernas fristilsbrottning lades till under Aten-spelen 2004. I Rio blev Jenny Fransson OS-bronsmedaljör och den första svenska medaljören i OS-brottningen någonsin. Dagen efter ville inte Sofia Mattsson vara sämre och ordnade även hon ett brons i brottningen.

Caster

Caster Semenya, ifrågasatt för sin könstillhörighet när hon slog igenom för sju år sedan, tog sitt första olympiska guld när hon vann damernas 800 meter. 

Damerna

De svenska damidrottarna har aldrig tagit fler medaljer under ett OS än i Rio. Som flest hade de tidigare tagit fem (Sidney, 2000) men i Rio slutade det på nio medaljer – herrarna mäktade med två. 

Eld

Pelé hade alla hoppats få tända OS-elden inne på Maracana-stadion. Men 75-årige fotbollslagendarens läkare satte stopp. Istället blev det maratonlöparen Vanderlei de Lima, som attackerades vid OS 2004, som fick tända OS-elden.

Fyrtiofyra

44 olympier har valt att komma ut. 44 av de 10 500 idrottare som tävlar under OS. Det innebär att 0,4 procent av idrottarna i Rio är har offentligt pratat om att de är gay. Vilket ändå är ändå rekord. Radiosporten träffade  den finländske simmaren Ari-Pekka Liukkon för att prata om varför det finns få manliga förebilder.

Gripandet

Patrick Hickey, ordförande i Europas olympiska kommitté (EOK), greps under den första OS-veckan. Irländaren misstänks för olaglig försäljning av OS-biljetter, olaglig marknadsföring och kartellbildning och när mästerskapet avslutades satt OS-höjdaren i brasilianskt högsäkerhetsfängelse.

Historia

Det finns historiska rekord. Och så finns det historiska rekord. När den amerikanska simmaren Michael Phelps tog sitt fjärde OS-guld i Rio tog han inte bara sitt trettonde totalt. Han ska även ha slagit greken Leonidas rekord som sattes för...2 168 år sedan.

Idioter 

De fyra amerikanska simmarna, med storstjärnan Ryan Lochte i spetsen, ljög om att de utsatts för ett rån i Rio de Janeiro under OS. I stället var det de som stått för skadegörelse på en bensinstation. Händelsen var huvudnyhet i de brasilianska tidningarna och många kände revanschkänslor när det uppgdages hur det egentligen låg till.

Jenny Rissveds

På den näst sista OS-dagen bärgades Sveriges andra OS-guld. Det togs av mountainbike-cyklisten Jenny Rissveds. Trots att hon var yngst i startfältet vann hon i överlägsen stil. Guldet tog hon trots en uppladdning störd av skador och att kedjan hoppade i början av loppet.

Känslor

Vild glädje och blöta tårar. Som Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin uttryckte det var Rio marinerat i känslor. Vilket förkroppsligades av den libanesiske brottaren Nacif Elias. Elias var guldfavorit, men hans OS varade bara i 1 minut och 42 sekunder. Efteråt föll han rakt in i ett vansinneshål; vägrade att tacka motståndaren och skrek rakt ut. Tio minuter senare kom han tillbaka och bad om ursäkt. Då grät tränaren.

Lisa Dahlkvist

Sverige tog sig förbi två stornationer i damernas fotbollsturnering. Båda gånger efter straffläggning. Och båda gångerna var det Lisa Dahlkvist som stegade fram och till synes utan nerver sköt Sverige till OS-semi och OS-final. – Det var ganska lugnt, jag hade ju gjort det tidigare, sa Dahlkvist efter segern mot värdnationen Brasilien i semifinalen.

Missfärgning

Damernas synkroniserade simhoppstävling blev plötsligt den stora snackisen. Men inte för prestationerna utan för att vattnet plötsligt blev grönt. Några dagar hände det samma i vattenpolobassängen. Spekulationerna var vilda, men tillslut verkade konsensus vara att det handlade om fel på vattenfiltret.

Nio

Katter har nio liv. So what? Usain Bolt har nio OS-guld. Vi har sammanställt alla guldreferat.

Oväntat

Sydafrikanen Wayde van Niekerk slog oväntat Michael Johnsons världsrekord på 400 meter när han sprang i mål på 43,03. Det är 15 hundradelar snabbare än Johnsons rekord från VM i Sevilla 1999. 

Publik

Publiken på plats under OS gjorde sig ofta hörda genom burop. Något som den franske stavhoppsstjärnan fick smaka på i sin duell med hemmahopparen Thiago Braz. Även under medaljceremonin buades Renaud Lavillenie ut av hemmapubliken.
– Jag skiter i att det är en fotbollspublik. Det finns ingen anledning att sprida den traditionen vidare till friidrotten, sa Radiosportens expert Miro Zalar.

Qatarier

Qatar hade 38 deltagare med i OS. Facit: Ett silver. Det bärgades i höjdhopp, där Mutaz Essa Barshim tog silver. Han var felfri över 2.36, men rev samtliga hopp på 2.38 – en höjd kanadensaren Derek Drouin tog i första försöket.

Rekordet

OS är mättat av rekord. Vem som var snabbast och vem som hoppade högst är liksom några utgångspunkterna. Även Rio fick sin beskärda del av världsrekord. Men sydafrikanen Wayde van Niekerk världsrekord på 400 meter stack ut då han det innebar att Michael Johnsons 17 år gamla nu är utraderat. 43,03, lyder det nya rekordet. 

Super-Sarah

Ett guld, ett silver och ett brons. Och så ett världsrekord på det. 23-åringen från Rönninge visade klass när det verkligen gällde och det här var Sarah Sjöströms OS från start till mål. 

Tokyo

Nikita Glasnovic var besviken över det missade bronset i taekwondo. Men OS-debutanten blickade redan framåt mot OS om fyra år. ”Jag ser fram emot att börja min resa mot Tokyo”, sade hon till Radiosporten.

Utklassningen

De svenska fotbollsdamerna föll med 1-5 mot Brasilien i gruppspelet. Men de skulle få sin revansch. Tyngre för handbollsdamerna som åkte ur turneringen efter att ha blivit överkörda av Norge i kvartsfinalen.

Vispgrädde

"Mycket vispgrädde, kvinna som föder och dötrött pudel". När vi sammanställde liknelser från Christian Olssons ridsportsrefererat så blev det Radiosportens mest delade någonsin. Gnägg gnägg!

Williams

Serena Williams kom som olympisk mästare i både singel och dubbel och skulle lägga ett femte guld till sin samling. Istället gjorde hon som Novak Djokovic – världsetta på herrsidan – och åkte ut direkt. 

X

X var tipstecknet som gällde för fotbollsdamerna. Vägen till final gick via ett oavgjort resultat vid full tid, både i kvartsfinalen mot USA och semifinalen mot Brasilien. 

Yrsel

Det blev en hel del ståhej kring brottningen och boxningen i OS. Så pass att man kanske var tvungen att ta en huvudvärkstablett efter alla skandaler. I brottningsringen var armeniern Migran (!) Arutyunyan nära på att göra en ”Ara” för att visa sin besvikelse över domsluten. Dessutom bjöds vi på en blottarprotest mot domarna – av tränarna till mongoliern Ganzorig Mandakhnaran efter kaosartade slutsekunder i brottarens bronsmatch. 

Även boxningen hade sina skandaler. Så pass att boxningsförbundet Aiba valde att stänga av ett antal domare mitt under turneringen (extern länk). Även Karim Bouzidi, ansvarig för boxningen under OS, blev ”omplacerad” till en ny roll efter domarskandalerna (extern länk).

Zoo 

Henrik Stenson tog silver i OS-golfen. Men det var inte bara golfspelare och åskådare som syntes till under tävlingarna. Tidningarna rapporterade om hur krokodiler, ödlor, kapybaror och andra vilda djur invaderade golfbanan. Men frågan är vem som egentligen invaderade vem.

Återkomsten

Efter gruppspelet så hade de svenska fotbollsdamerna endast lyckats besegra Sydafrika. I kvartsfinalen väntade USA. Hur det gick? Sverige slog ut de fyrfaldiga olympiska mästarna, tog hemmanationen Brasilien i semifinal innan man tillslut föll mot Tyskland i finalen. En av de största bedrifterna i svensk fotbolls historia. 

Äntligen!

Sarah Sjöström må "bara" vara 23 år (vilket hon fyllde efter att hon tävlat klart i OS), men hon – och många andra – kände nog "Äntligen!" Hon hade tagit många mästerskapsguld och satt många världsrekord innan sitt guld, men faktum är att OS-guldet på 100 fjäril var hennes första.

Ölkväll 

Okej, vi vet inte med säkerhet att Ryan Lochte och dennes simkompisar hade druckit just öl. Men det känns som en inte allt för vågad gissning att de druckit ett par öl under kvällen som slutade med en väldigt märklig historia, där de först rapporterades ha rånats – men det senare framkom att de själva vandaliserat ett badrum på en bensinstation.