Umeå

Släktforskare delar kunskap med varandra

1:16 min

Under lördagen lockades 1700 personer till Släktforskardagarna som pågår i Umeå i helgen. En av dem var Marianne Olofsson från Vindeln.

Släktforskare från hela landet samlas på Nolia i Umeå i helgen. Det är släktforskardagar med utställare och föreläsningar.

Under lördag och söndag kan besökare ta del av 88 utställare, och ett 30-tal föreläsare.

Marianne Olofsson från Vindeln har släktforskat i många år:

-Jag har hållit på i 10-12 år. Jag lägger ned mycket tid på släkforskning för jag tycker det är vansinnigt roligt. Man sätter sig en stund och sen försvinner en timme eller två, eller tre, säger  Marianne Olofsson.

-Det är en hobby som jag tycker alla ska börja med när de blir pensionärer, om de inte har börjat tidigare. Det gjorde jag, säger hon.

Varför har du kommit till säktforskardagarna?

-Därför att det är kul att se om det finns något nytt som jag måste prova på. Man får tips och man får träffa likasinnade, säger Marianne Olofsson.

En av föreläsarna är Jan Samuelsson som håller deltidskurser i släktforskning på Mittuniversitetet i Sundsvall. Han ska berätta om sina släktförskarstudenters resultat.

-De har fått fram en mängd spännande resultat. Och för mej som universitetslärare visar ju det vilken enorm skicklighet det finns i många av våra släktforskare, säger han.

-Tack vare släktforskarna har har jag fått många inspel till vad jag skulle vilja göra i min egen släktforskning, säger Jan Samuelsson.