Bolag tror på ökad försäljning i höst

2:05 min

Många bolag på Stockholmsbörsen är positiva inför hösten. Det visar en undersökning som PMP Marknadskonsult gjort.

78 procent av bolagen tror att försäljningen kommer att öka under andra halvåret i år jämfört med förra året. Detta trots att den svenska ekonomin visar tecken på att mattas av.

– Vi är överlag positiva på utvecklingen för vårat bolag. Vi ser en stark efterfrågan. Dels har vinstförväntningarna kommit ner på bolag generellt. Och det är rätt starka marknader i Asien och även Nordamerika. Men vi ser även att Europa har fått en starkare efterfrågan, säger Johan Menckel vd på Gränges.

Många av bolagen på Stockholmsbörsen är optimistiska, visar PMP Marknadskonsults enkät. Fyra av fem bolag tror att försäljningen kommer att öka under andra halvåret 2016 jämfört med samma period i fjol. Bara 7 procent tror att försäljningen kommer att minska.

– De säger att de kommer ha två väldigt bra kvartal. Q3 och q4 kommer att bli rekordmånader för börsbolagen, säger Mikael Julher vd på PMP Marknadskonsult.

Det som sticker ut i undersökningen är att många av börsens storbolag tror på en kraftigt ökad tillväxt i höst, säger Mikael Julher.

– De här stora bolagen som är från large cap har ett börsvärde ofta över tio miljarder. Det är inte så ofta som de växer så mycket. Men här är det alltså så att de större bolagen indikerar att de kommer få ett väldigt bra andra halvår. Och det har väldigt stor påverkan på svensk ekonomi, eftersom de står för en väldigt stor andel av vår totala ekonomi i landet.

Men optimismen på börsen går tvärtemot signaler om att ekonomin är på väg att mattas av. Enligt Statistiska centralbyrån backade produktionen i industrin i juni.

Johan Menckel vd på Gränges, som arbetar mot fordonsindustrin, ser inte SCB:s produktionssiffror som något problem.

– Om man tittar på mer kapitaltunga investeringar så förväntar man sig att investeringarna går ner globalt sett. Så det är klart, en del tunga industrier kanske kan se en lägre efterfrågan framöver. Men om man ser mer konsumentdrivna produkter kommer efterfrågan att vara stark framöver. Fordonsproduktionen går globalt relativt stark nu, och det är det som styr efterfrågan på Gränges produkter, säger Johan Menckel.