Dalkurds flyttplaner skapar diskussion

1:41 min

En infekterad diskussion har blossat upp mellan den politiska ledningen i Uppsala och Sirius fotboll, gällande laget Dalkurds planer på en eventuell flytt från Borlänge till Uppsala.

Cilla Fischer, marknadsansvarig på Sirius varnar för brist på träningstider.

– För Sirius är det ett problem att vi inte har en plan som håller för träning i den utsträckning man vill.

Förra veckan läckte nyheten ut att Borlängelaget Dalkurd har planer på att flytta elitverksamheten och att Uppsala pekas ut som en trolig destination.
Företrädare för Dalkurd har under en tid varit missnöjda med vad man uppfattar som en stymoderlig behandling jämfört med andra elitlaget i Borlänge, Brage.

Beskedet möttes med stor glädje av ordföranden i Idrotts- och fritidsnämnden Rikard Malmström. Han tycker att det vore en stor vinst för fotbollen i Uppsala.

– Vi tror att det här kommer kunna ge ett stort medvärde för alla som älskar fotboll här i stan.

Men betydligt svalare känslor väcker planerna hos Sirius fotboll. Marknadschefen Cilla Fischer tycker att träningstiderna inte räcker till för två elitlag. "Om det är slut på platser kring bordet skapar antagligen inbjudningar problem. Om man inte kan mätta de munnar som finns måste man odla innan man dukar", skriver hon på sin Facebook-sida.

Låter inte det här lite ogeneröst?

– Hur är det generöst om det inte finns plats? Hur ska vi vara generösa när man redan delar sex stycken lag på konstgräs under en vårsäsong?

Och att det är ett bekymmer med träningstiderna på Sirius träningsarena Löten i Uppsala, håller Rikard Malmström (MP) med om.

– Men vi har ju tittat på de bokningar som görs på Löten. Och det besked som jag har fått från våra tjänstemän är att det här pusslet ska gå att lösa.

Malmström säger att Uppsala kan vara redo att ta emot Dalkurd redan 2017, om laget skulle bestämma sig för att flytta. Dalkurd kommer att fatta beslut vid ett extra årsmöte den 6 september.