I kväll hyllas OS-hjältarna i Kungsträdgården

Det blir trångt på scenen i Kungsträdgården när de svenska OS-medaljörerna hyllas i Stockholm ikväll. Fotbollslandslaget får sällskap av ytterligare sex svenska medaljörer när firandet drar igång vid 18-tiden

Sveriges damlandslag i fotboll fick nöja sig med silver efter finalförlusten mot Tyskland natten till lördag. Men intresset i Sverige har varit enormt och att spelarna skulle hyllas vid hemkomsten bestämdes redan innan det stod klart vilken valör det skulle bli på medaljerna.

Sjöström på plats

Under lördagen meddelade Sveriges olympiska kommitté (SOK) att landslaget tillsammans med den trefaldiga simmedaljören Sarah Sjöström (guld, silver och brons), hoppryttaren Peder Fredricson (silver), silverskytten Marcus Svensson, silvergolfaren Henrik Stenson samt bronsbrottarna Jenny Fransson och Sofia Mattsson kommer att vara på plats i Kungsträdgården vid 18-tiden ikväll för att ta emot publikens hyllningar.

"Vi är glada och stolta för att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan", säger Sveriges truppchef Peter Reinebo i ett pressmeddelande från SOK.

Firandet en tröst

Kort efter slutsignalen var det rödgråtna svenska fotbollsspelare som tog emot silvermedaljerna. Men med lite distans till finalförlusten kunde spelarna tröstas av att deras insatser har uppskattats på hemmaplan.

– Det känns lite ofattbart, man vet ju inte hur mycket folk som dyker upp heller. Men det är ju inte bara för oss, det är andra som ska hyllas också. Vi får hoppas att så många som möjligt kommer, säger Caroline Seger.

– Det är klart att man ser fram emot det, absolut. Det blir kul, säger Lotta Schelin.

Första medaljörerna har landat

Under eftermiddagen landade de första OS-medaljörerna på flygplatsen Arlanda, utanför Stockholm.

Först ut till applåder och blommor var brottarna och bronsmedaljörerna Sofia Mattsson och Jenny Fransson, följda av hoppryttaren Peder Fredricson (silver) och fotbollslandslaget (silver).