Inget genomslag ännu för båttvättarna

1:42 min

Relativt få båtägare har sökt sig till de två båttvättar som startat på Smögen och i Stenungsund, men företaget bakom ser det som ett försöksår.

Båttvättarna kom igång sent på säsongen och hittills har bara ett 20-tal båtar tvättats regelbundet på respektive anläggning.

– Vi ser ju det här som ett demonstrationsår, där vi fått tvätta kanske hundra båtar när det rullat på ett par veckor till och då är det kanske hundra ambassadörer som pratar om det här i vinter, säger Odd Klofsten som är vd för Boatwash som tillverkar och driver anläggningar på ett 17 platser i Sverige.

På Östersjökusten startade företaget för femton år sedan med båttvättar men det är först på senare år som anläggningar blivit lönsamma att driva.

Allt hänger på hur många som finner fördelar i att använda båttvätten framför målning med giftfärg.

Tvättarna får bidrag från Länsstyrelsen och flera kommuner och miljövårdsföreningar ger sitt stöd till tvättarna som man hoppas på att så småningom helt ska göra giftfärgerna onödiga.

Det finns cirka 150 000 fritidsbåtar i Sverige och de giftiga bottenfärgerna innebär en stor miljöbelastning framför allt runt småbåtshamnarna där 80 procent av gifterna hamnar i bottensedimenten.

Metoden skulle alltså kunna leda till en betydligt bättre havsmiljö.

– Det tror jag alla vi som vill vara på havet innerst inne vill, men det är bekvämt med färgen och får vi använda den så gör vi det, säger Odd Klofsten.