Hemlig maktkamp bakom SCA-skandalen

2:34 min

I en ny bok framkommer uppseendeväckande uppgifter om fjolårsskandalen inom skogsbolaget SCA då flera ledande näringslivstoppar fick gå eller fick nya uppdrag. Författaren beskriver ett hemligt maktspel där statliga AP-fonder spelade viktiga roller.

Kampen om makten ledde till en av de största förändringarna under senare år inom svenskt näringsliv. Ekonomijournalisten och författaren Jens B Nordström står bakom uppgifterna om vad som skedde i det fördolda.

– Det här är en helt annan historia än vad allmänheten tror. Det har skett helt andra saker bakom kulisserna än vad svenska folket fått intryck av, säger han.

Under våren i fjol kulminerade en omfattande medial granskning av skogs- och hygienbolaget SCA, ledd av Svenska Dagbladet. I kölvattnet efter den fick flera av landets tyngsta näringslivstoppar lämna sina poster. Kritik mot hur ledningen i SCA nyttjat privatjet och bjudit till lyxiga representationsjakter ledde vidare till en maktkamp inom toppskiktet i Handelsbankssfären.

Men mycket av det som drev utvecklingen fram till en av de största näringslivsförändringarna under senare år skedde på hemliga möten mellan ett par välkända direktörer och med institutionella ägare. Några av dessa var de statliga första och fjärde AP-fonderna som, enligt Jens B Nordström, sedan tidigare ville bli av med de två ledande personerna inom Handelsbankssfären, Anders Nyrén och Sverker Martin-Löf på grund av, "personliga antipatier".

– De institutionella ägarna är minoritetsägare och Sverker Martin-Löf och Anders Nyrén avfärdade dem med ganska kunglig arrogans och sa till dem i princip att "vi bryr oss inte så mycket vad ni tycker, vi gör som vi själva vill och era åsikter är ganska ointressanta för oss", säger Jens B Nordström.

AP-fondernas missnöje och medieturbulensen utnyttjades sedan av Handelsbankens nuvarande styrelseordförande Pär Boman och miljardären Fredrik Lundberg för att själva ta makten över Handelsbankssfären, som kontrollerar eller har stort inflytande över flera av Sveriges absolut största företag, till exempel Ericsson, Volvo och just SCA.

– När den här turbulensen uppstod använde Fredrik Lundberg den till att flytta fram sina egna positioner, driva sin egen agenda och i slutänden gripa ordförandeklubban. Men med hjälp av institutionerna lyckas han driva detta och få igenom det.

AP-fonderna hoppades med de hemliga mötena på att öka inflytandet i sfären. Det uppger första AP-fondens ägaransvariga Ossian Ekdahl i boken. Men Jens B Nordström ifrågasätter detta agerande av fonderna.

– De äger ju inte aktier själva, de är tjänstemän tillsatta för att förvalta svenska folkets pensionspengar. AP-fonderna är ju allas våra pensionspengar. Och de här tjänstemännen driver en helt egen agenda utan att förankra den någonstans. Och när jag som journalist ställer frågor kring det tycker de inte att de behöver berätta vad de har gjort. Det tycker jag är helt åt skogen, säger han.