Skådespelaren Basia Frydman död

3:56 min

Skådespelaren Basia Frydman gick bort på söndagen, enligt uppgifter till Sveriges Radio.

Basia Frydman tillhörde Dramatens fasta ensemble och var en av grundarna till den judiska teatern i Stockholm. 

För de som var barn på 80-talet är hon kanske mest känd som Syster Yster, lillasystern i Staffan Westerbergs barnprogram för tv där Lillstrumpa och Syster Yster hade huvudrollerna.

Hon kom som tvååring från Polen till Uppsala med sin familj och började tidigt med teater. Efter utbildning vid Calle Flygares teaterskola och examen från Teaterhögskolan i Stockholm 1972 arbetade hon i flera ensembler, vid Stockholms stadsteater, Skånska teatern, Pistolteatern och från 1982 Dramaten. 

Hon har också medverkat i flera uppsättningar av dramatik för Sveriges Radio, senast "Kriget har inget kvinnligt ansikte".

Förutom en rad teaterpjäser har Basia Frydman också haft roller i ett tjugotal kända svenska filmer och tv-serier, hon har gjort flera kabaréer med sånger på jiddisch och romani och gett ut två cd-skivor med sånger på framför allt jiddisch.

Under några av sina framträdanden berättade Basia Frydman bland annat om hur hon som barn ville vara en "blond normalsvensk" men sedan som äldre istället tog till sig och bejakade sitt judiska arv, ett arv som i kombination med en stark personlighet gjorde att hon flera gånger fick erbjudande om särskilda roller. Exempelvis som libanesisk flyktingkvinna i tv-serien Varuhuset (1989) och som romsk kvinna i Morsarvet (1993). 

I en kommentar säger Dagens Nyheters mångåriga teaterkritiker Leif Zern att hennes polsk-judiska bakgrund var väldigt viktig för henne genom hela karriären.

1994 nominerades hon till en guldbagge för sin medverkan i filmen Kådisbellan, där hon spelade den unga huvudpersonens mamma.

Basia Frydman blev 70 år.